Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжно приключение с "Коледна песен" и Темз Арабаджиева

В предаването "Добър вечер, София“ ви правим съпричастни към едно вълнуващо книжно приключение с коледна палитра от книги – от Чарлз Дикенс през коледен сборник на български автори, класически коледни романи и до Елин Хилдебранд.

Гост и наш гид в приключението беше Темз Арабаджиева, която обяви, че всеки, който закупи книга за Коледа, гарантирано за него тя ще бъде бяла, топла и уютна.

"По това време на годината асоциациите ни са свързани с пухкав снежец, уютна камина и срещи с най-близките, а коледните книги са най-доброто предложение за търсачите на точно тези усещания", посочи тя. Коледа е уют, спокойствие, хармония, това е нейната същност, далеч от суетата на голямото пазаруване и след него голямото хранене. 

А нашето коледно приключение започна с най-класическата класика, а именно "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Тя е издавана и преиздавана много пъти, но най-новото й издание, което Темз представи, всъщност е една изключителна колаборация между текста на Дикенс и невероятните илюстрации на художничката Лиса Айсато. "Нейни са и магическите илюстрации в книгата "Цветовете на живота", където думите са изключително малко, но присъстват във всеки щрих", отбеляза Темз Арабаджиева.

"Коледна песен" е мрачна на моменти, но изключително поучителна история. Смятам, че това е една от вечните книги, към които е хубаво човек да се завръща, за да открие нови и нови неща", отбеляза още тя.

"Колко справедливо, безпристрастно и благородно е устроен светът, така че съдържащата се в болестите и мъките зараза, да се лекува с далеч по-неустоимите смях и добро настроение" - се казва в изданието. Анализ за историята за която ни разказва книгата, ще чуете в разговора.

Друго препоръчано издание в книжното приключение е сборникът с разкази "Нашата Коледа", което рестартира коледната разказваческа традиция в България.  В предговора съставителят на сборника Захари Карабашлиев, припомня, че първият писмен разказ, за който знаем е "Коледна песен". От него води началото си традицията на коледните истории по света, които успяват да развълнуват и вдъхновяват и до днес.

"В изданието "Нашата Коледа 2" се появява една много шарена плетеница от текстове, защото Коледа за всеки е нещо коренно различно, всеки възприема този празник по различен начин и в крайна сметка, тези 21 автори, успяват да уловят различни нюанси от празника", посочи Темз Арабаджиева. 

Читателят ще открие разкази освен на съставителя Захари Карабашлиев, от художника на корицата Дамян Дамянов, непрежалимия Георги Марков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емануил Видински, Веселина Седларска, Тони Николов, Радослав Бимбалов, Мартин Колев, Кристин Димитрова, Деница Дилова, Кремена Кунева, която прави своя дебют като писател, Георги Караманев, Михаил Вешим, Ангел Иванов, Мария Касимова –Моасе, Деян Енев, Алек Попов, Николай Терзийски и Бойко Василев, познат в съвсем различно амплоа от писателското.

Чуйте още от интересния разговор с Темз Арабаджиева. В последната част на нашето приключение ще чуете за поредицата Winter на Елин Хилдебранд.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 21.02.24: Меморандум или избори?

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -   Меморандум или избори? -   Реформата в сферата на образованието -   „Изкуствен интелект“ е най-търсеният термин за..

публикувано на 21.02.24 в 18:17

България изостава сериозно в ранното откриване на заболяванията и превенцията

XI национален Фарма форум събира на едно място известни специалисти, лидери в бранша и прeдставители на институции, които ще обменят своите идеи, опит и знания в сферата на здравеопазването. Събитието ще се проведе на 27 февруари. Здравеопазването е сред първите три най-важни приоритета за проспериране на нациите и държавите. Предвид все..

публикувано на 21.02.24 в 17:02

Изготвиха карта с информация за дейността и живота на Васил Левски в периода 1868-1872 година

Екипът на фондация “Активна историческа карта“ изготви карта свързана с дейността на Васил Левски. Тя съдържа информация за обиколките, дейността и живота на Апостола в периода 1868–1872 г.  Фондацията е изработила още 20 цифрови карти, посветени на важни събития от историята ни, с различни периоди от нея. Картите са с образователна цел,..

публикувано на 21.02.24 в 16:52
Рене Карабаш

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена. Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици.  С престижни литературни награди е отличавана и..

публикувано на 21.02.24 в 15:45

Универсален базов доход - възможно ли е реализирането му в България?

Какво е универсален базов доход и възможно ли е да се реализира в България? Целта е осигуряване на базов доход за част от гражданите, които са извън пазара на труда, с който те да могат да живеят без да работят. През последните години идеята за безусловен базов доход става все по-актуална, въпреки че съществува от началото на ХХ век. С бързото..

публикувано на 21.02.24 в 15:22

От "Пирогов" настояха здравният министър да оттегли заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров

От болница "Пирогов" обявиха, че проверката, която Държавната финансова инспекция е направила за периода юли 2022 г. - юли 2023 г., не е установила злоупотреби, корупция или щети.  С този аргумент от "Пирогов" настояват здравният министър Христо Хинков да оттегли заповедта си, с която освобождава директора на болницата д-р Валентин Димитров...

публикувано на 21.02.24 в 14:45
Някои вече си имат шишеяд

Инициативи в Месеца на рециклирането в училища, детски градини и общини

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна.  Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен"  ще помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата, а финалът..

публикувано на 21.02.24 в 13:26