Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи

Снимка: Афиш на събитието

Започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация “Българска книга”. Тематичен фокус са скандинавските страни, а мотото е: “Създаваме истории. Създаваме история”. Фестивалът се провежда в рамките на Международния панаир на книгата, който продължава до 10 декември в НДК. 

В програмата на детския литературен фестивал са предвидени срещи със съвременни писатели, литературни четения, дискусии и творчески работилници. Има забавления както за по малките, така и за по големите посетители, работилници за коледни играчки, игри с вълшебни карти, състезания с въпроси по любими на децата скандинавски книги. На всеки половин час на няколко места в панаирното пространство издатели и приятели на книгите ще четат на децата.

Дискусия между писатели, илюстратори, издатели и експерти в областта на детската литература ще има в Мраморното фоайе на двореца. В него ще участва писателката и издател Радостина Николова. За предаването “Хоризонт до обед” тя сподели, че ще се проведе дискусия за пътя на българската детска книга извън България. Книгата на Николова “Имам късмет с моите родители” се продава успешно в САЩ и Полша и то само месец, след като е отпечатана на български, сподели тя. Творбата засяга темата за раздялата в едно семейство:

“Това е обикновена история за начина, по който се чувства едно дете в такава ситуация и как да направим така, че това дете да продължава да се чувства обгрижено и обичано въпреки тази ситуация, през която преминават родителите му”.

Според Николова почти няма политика по темата за продажба на български детски книги зад граница и става въпрос за индивид