Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде представена на Международния панаир на книгата

"Кратка история на Турция" на Ибрахим Чънар - един добър посланик в отношенията между България и Турция

Авторът на "Кратка история на Турция" - Ибрахим Карахасан Чънар
Снимка: Радио София

В деня, когато стартира Международният панаир на книгата, се срещаме с писателя Ибрахим Карахасан Чънар, който е и историк, журналист, политически анализатор, но най-вече писател. Той е автор на книгата “Кратка история на Турция“, появила се съвсем скоро на българския книжен пазар.

"Заглавието го решиха моите издатели, но всъщност историята не е толкова кратка. Разглеждам всички периоди, започвайки от корените от Средна Азия, турците като етнос, през Империята на Великите селджуки, Селджукският Емират, Анадолският Емират, който се разпада на бейлици. Един от тях, османският бейлик, на практика създава Османската империя, следва разпадът й. През 1923 година се образува Република Турция, наблегнал съм добре и обхванал нещата във всички периоди, макар и не пространно, но опитах да бъде задълбочено и ясно на читателя", анализира писателят.

"В моите книги съм се старал като цяло да обхвана по-широк диапазон от читатели, за всекиго да има по нещо. Повече от 20 години съм автор и мисля, че съм успял да напипам същността на повествованието, радва ме това, че ми се обаждат и пишат много читатели, познати, които четат книгата и отзивите им са добри", допълни Чънар.

"Старая се да изкарам винаги нещо от същността, нещо ново за всеки човек, което не знае, но представлява интерес. Аз самият понякога се изненадвам. Мисля, че една книга трябва да буди интерес, да се пише със стил, увлекателно, книгата тръгна преди 2 месеца в печатниците и сега виждам, че съм пропуснал някои неща, могло е да бъде и по-добре, но човек когато навлезе дълбоко в една тема, винаги има нещо, което пропуска, или се разминава с него" споделя той.


Книгата е базирана на исторически източници, исторически факти, използвани са и различни карти – български, руски и западни, турски.

"Правя сравнения, за да бъде всичко автентично и самият читател да разбере, къде са поставени, къде се развиват точно събитията", твърди Ибрахим Чънар.

В този смисъл той открои два значими факта за близостта в историята на Турция и България.

"Не можем да отречем този период, в който близо 500 години българският народ е живял в рамките на Османската империя, съжителствал и в рамките на тази империя са живели различни народи. Другото което трябва да се каже, ако погледнем под ъгъла на съвременността – Турция и България са съседни държави – и те са винаги зависими една от друга и във войните и след Освобождението и сега, това много добро сътрудничество продължава и днес", подчерта писателят. Той допълни, че мостът в отношенията между двете съседски държави е много здрав, имайки предвид и българската общност в Турция, която никога не забравя своята родина България и турският етнос в България, чиито представител е самият той.

По думите му, тази "Кратка история на Турция" не е просто история, тя е една културна палитра на изброените периоди, до съвременността.

Интересен факт за произхода на името "Чънар", означаващ "Явор" на турски, което е един литературен маркер, псевдоним на писателя.

"Това е родов маркер, родът ми е известен така и когато започнах да пиша, вече имах готов литературен псевдоним", поясни писателят. Той уточни, че в Никопол, където е роденq е добре познат именно с това поетично име.

“Никопол е един исторически градq за който съм споделил в книгата. Там присъства голямата битка през 1396 година при Никопол, разглеждам Никопол като един център на мултиетническо съжителство, защото в района живеят българи, власи, татари и турци", каза още Ибрахим Карахасан Чънар.

Винаги соча за пример на съжителство моя роден град, защото хората се уважават взаимно, без разлика на вероизповедание и етнос, категоричен бе той. 

Книгата ще бъде представена на Международния панаир на книгата, където ще има и лична среща с писателя.

Още от разговора с Ибрахим Карахасан Чънар и интересни аспекти за най-новата му книга чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.02.24: Продължават разногласията в правителството

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, 22.02.2024г. заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Продължават споровете във властта – остри реплики между Христо Иванов и Делян Пеевски. Потвърден е изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет,..

публикувано на 22.02.24 в 19:25

Две млади лекарки получиха наградата "Златен Хипократ"

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицински университет - София положиха Хипократова клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградите "Златен Хипократ" се връчват всяка година за отлично представяне в обучението на младите медици. Тази година отличието отива при..

публикувано на 22.02.24 в 18:58

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10