Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в сферата на културата излизат на протест

Снимка: БТА

Национален протест под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" организират днес синдикатите в сектора.

Те ще се съберат по обяд пред Министерство на културата, а недоволството е заради ниския бюджет за култура.

Преди малко повече от месец - на първи ноември в деня на народните будители, културните дейци отново протестираха за пари. Тогава се събраха пред Столичната библиотека, но недоволство имаше на различни места в страната.

Сега протестът ще е пред културното министерство, а искания са формулирани в 3 точки - да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Протестиращите твърдят, че заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната. 

По публикацията работи: Георги Николов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.