Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперна гала в зала "България" ще представи с концерт компактдиска "Български оперни гласове"

Снимка: Радио София

На 8 декември 2023 г. в Зала "България" ще бъде представена една оперна гала – събитие свързано със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Събитието е с начало 19 часа и включва прекрасен концерт и представяне на новия компакт диск "Български оперни гласове". 

По този повод в предаването "Радиокафе" гостуваха диригентът Григор Паликаров, продуцентът на музикалните състави на БНР Георги Еленков, който  е част от екипа подготвил музикалния компакт диск, както и един от българските оперни гласове – басът Деян Вачков.

"Програмата, която се опитахме да съставим представлява не просто една компилация от оперни арии, а има някаква своеобразна драматургия в този концерт. Като диригент, който 20 години беше щатен в Операта съм правил много такива концерти – подбрани, красиви арии, изредени със съответните добри солисти. За мен вече не са предизвикателство. Предизвикателство беше концертът да има смисъл, да минава през различни националности, да има италиански, френски, руски блок, представяне на всеки солист, по възможност това, което е най-добре изпят,о в рамките на компактдиска да бъде включено в концерта", посочи диригентът Григор Паликаров. 

Той допълни, че целта е да се представят достатъчно ярко музикалните състави на БНР, които са основен партньор в издаването на компактдиска и основни участници концерта. Ще участват също Смесеният и Детският хор. Оперната гала включва голямо музикално разнообразие и редица предизвикателства пред оркестъра и особено към неговата адаптивност.

Гласовете които ще участват са Александрина Пендачанска , която ще участва с два акцента – "Лейди Макбет" от Шекспир, и песента на Добри Христов "Девойче". Песента е част от Българския блок в програмата. Деян Вачков – с две прекрасни свои арии – "Гомес Де Силва" от Арнани и "Монолог на Борис Годунов" от едноименната опера, както и тенорът Иван Момиров. Той се завръща от спектакли в чужбина и ще представи "Наздравица" от "Селска чест", заедно със Смесения хор – интересен виртуозен номер и за солиста и оркестъра, както и "Арията на цветето" от операта "Кармен и Ne Sum Dorma, разри Паликаров. Специално участие ще има и Кирил Манолов с една от знаковите български арии "Хитър Петър", от Веселин Стоянов.

Солистът Деян Вачков е имал шанса през кариерата си да пее под палката на едни от на-големите диригенти, някои от които най-добрите в света. Завършва Музикалната консерватория, след което в периода от 2001 до 2003 година специализира в академията в Миланската скала. Там още на 21 години има възможност да участва в продукция съвместно с Пласидо Доминго, а по-късно и в още 10 продукции. Прави доста добра кариера в чужбина до 2016 година, както споделя самия той. Днес кариерата му не е толкова цветуща както навремето, но пък се надява отново да влезе в този кръг от приятели, в който е пял тогава.

"Общо взето съм пял в Италия по всички театри, като липсват само Рим и Флоренция, но съм бил осем години за по три месеца в Арена Дивероне, един от театрите в който съм пял най-много", отбелязва басът. 

Участвал е в опери като "Кармен", "Ескамилио", "Аида", под палката на диригента Илиян Ковачев – един от най-добрите български диригенти, познат на световната сцена, но за жалост, не толкова в България.

Компактдискът, който ще бъде представен във вечерта на оперната гала ще бъде представен именно чрез концерта, който е замислен с тази цел, съобщи продуцентът Еленко Георгиев.

"Това издание сме го замислили от няколко години, тъй като реализирането не става много лесно. В Националното радио записваме много гласове през различните години, те се записват за архива на радиото и за излъчванията в радиопрограмите, но за да могат слушателите да слушат тази музика и в къщи, от няколко години. Политиката на Националното радио е да издава тези дискове, които могат да бъдат закупени от Рекламно-информационния център на радиото", каза той

Освен това допълни, че тази година са реализирани цели 3 издания – на баритона Кирил Манолов, който ще бъде и специален гост на събитието, издаден е и самостоятелен диск на Смесения хор на БНР,  по повод неговата 70-годишнина и най-новото трето издание, чиято подготовка е отнела няколко години, защото е трябвало да се запишат най-добрите български гласове. В него са включени едни от най-действащите и най-големите оперни гласове на България към момента, концепцията е замислена в посока историята на тези български гласове, като в миналото са издавани на различни носители български гласове от различни поколения, но дефакто на действащото в момента поколение нямаме подобно издани", посочи продуцентът Еленко Георгиев.

Сред тях имената на съвременните ни именити изпълнители: Александрина Пендачанска, Красимира Стоянова,  Владимир Стоянов, Кирил Манолов, Надя Кръстева, Габриела Георгиева, Радостина Николаева.

Още подробности, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46