Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Снимка: Незабравка Кирова

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“.

Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков.

„Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип казарма – един коридор и стаи, което в развития свят вече не е пространство за придобиване на знания и умения. Средата, която трябва да се предостави на децата, не само да придобиват знания, да придобиват умения, да развиват колективна работа, да се учат на самостоятелност и креативност, е далече от класическата класна стая…Средата, в която се обучават децата има много голямо значение“, коментира арх. Диков.

Петър ДиковСпоред него, напоследък възлагането на строителството се извършва по т.нар. инженеринг.

„Т.е. казват възложителите – общини или държавата, ние имаме едни пари, искаме срещу тези пари да ни построите едно училище. Строителят кандидатства за обществена поръчка, печели и след това прави, както обикновено при инженеринга, най-бързо, най-лесно и най-евтино, но и най-некачествено. Тук качеството на самото строителство не е толкова важно, колкото качеството на средата, която се създава“, обясни председателят на САБ.

По думите му, това е мотивът за днешната конференция, а именно средата, която се създава да отговаря на новите тенденции в образованието. Друга тема, която обсъждат експертите е изоставените училищни сгради.

„Има светлина в тунела, защото вече има не малко училища, които са изоставени като общински и държавни, но е проявен интерес от частни инвеститори и те ги възстановяват, някъде като училищни центрове за специфично образование“, обясни арх. Диков.

Той добави, че конференцията се провежда именно в 145-то ОУ „Симеон Радев“, тъй като преди 8 години училището придобива строително разрешение на база проект за разширение и цялостна реконструкция по най-модерните изисквания, на базата на финландския опит. Това обновяване така и не се е случило до момента, обясни арх. Петър Диков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10