Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ангел Кунчев:

Пикът на грипа се очаква към средата на януари

В България няма проблем с коклюша, увери главният държавен здравен инспектор пред БНР

| Интервю
Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б. 

Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени. 

Главният държавен здравен инспектор отчете, че около нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години. 

Д-р Кунчев съветва да избягваме контакт с болни хора, както и да носим маски на места, където се събират много хора. 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той успокои, че в България няма проблем с коклюшаОт началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри, увери д-р Кунчев. 

По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но: 

"Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. За това е необходим обхват от 95%. За различните области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада". 

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни. В големите градове страх и колебание у родителите всяват антиваксиналните движения, каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения, коментира специалистът. 

В България масово се използва 6-валентната ваксина, която се прилага на децата още от 2-3-4 месец, напомни здравният инспектор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 г. да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва влияние, изтъкна той. 

Според него в момента има други заболявания, които представляват риск, като морбили и дифтерия

Не така обаче стоят нещата във Великобритания, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, наричан още на Острова "100-дневна кашлица". В Англия и Уелс за периода юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия период на миналата година. Общо за годината случаите досега са 1141.

Цялото интервю с д-р Ангел Кунчев, както и кореспонденцията на Веселин Паунов за ситуацията във Великобритания, чуйте в звуковите файлове. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13