Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 21 часа

Формацията "Къде бъркаме" ще зарадва блус феновете с нерепетиран концерт

Част от музикантите бяха гости в "Добър вечер, София"

Част от музикантите от формацията "Къде бъркаме" гостуваха в Радио София

Музикалните гости в "Добър вечер, София" са хора, които свирят в различни формации, но са обединени от екзистенциалния въпрос: „Къде бъркаме“, с причудливо продължение  -  С.Д.С 3,14. 
След 9-месечна пауза те се събират отново, за да ни поканят на голям концерт, който ще се състои тази вечер.

Музикантите  от формацията са: Иво Попов – барабани, Александър Димитров – контрабас, Илко Градев – пиано, Александър Борисов – тромбон, Пламен Мандаджиев – китара, и Денис Апов – китара, глас, а част от тях, в студиото разказаха какво ги обединява под това название.

Първоначалния вид на формацията с абревиатура (С.Д.С.) Спартак, Денис, Сашо, се формира от художника Спартак Генев. Цялата предистория на заглавието ще проследите в разговора.

Определят стила музика, който свирят, като „Power Blues“ с джазов оттенък, гарниран с много инструменти и импровизации, песните не са авторски.

„Придържаме се към най-старите песни, излезли от Америка, които са от 30-те, 50-те, 70-те на ХХ век, тип американски фолклор“, споделят те.

В ефир гостите представиха акустични изпълнения, за да ни подготвят за интересното събитие вечерта. 

Момчетата разказаха за изявите си в различни групи и стилове музика в техния музикален път. Някои от тях живеят и творят извън България (Денис Попов), но винаги се събират за своя ежегоден концерт.

Казват, че блусът е един от най-гостоприемните стилове.

“За него музикантът Джими Хендрикс казва, че е най-лесният за свирене и най-труден за изпълнение, това е стил, който съществува почти 100 години, пропътувал е от запад и е стигнал до тук“, обяснява Денис Апов. 

На сцената те импровизират и разчитат на комуникацията помежду си.

Репетициите при нас са забранени, защото не искаме да разваляме магията на момента, зависи от стила, но възможно най-автентичната комуникация е, когато се събереш и си кажеш, че не си го репетирал. Ние просто знаем какво правим. Стилът е много стар, получава се с два-три акорда и позволява да подходиш по-свободно“, разкриват музикантите.

Чуйте разговора в звуковия файл, за да  научите още за съвместната работа на формацията, насладете се на акустичните изпълнения и не забравяйте срещата на живо с тях, тази вечер от 21 часа. Ще бъде вълнуващо, защото последният музикален сет ще е отворен за всеки желаещ да се присъедини да попее или посвири с групата.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56