Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Адриан Георгиев

Как технологиите и дигитализацията влияят върху музикалното образование

Проф. Адриан Георгиев

Проф. д-р Адриан Георгиев - зам.-декан на факултет "Наука за образованието и изкуствата", катедра "Музика и мултимедийни технологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе гост в предаването "Радиокафе" по повод 30-годишнината на департамента. 
Професионалният му път е свързан със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, което дава тласък на по-нататъшната му преподавателска дейност.

"Винаги съм имал влечение към звукозапис, тонрежисура, това по някакъв начин впоследствие оформи моя професионален път, свързан със Софийския университет, със създаването на една нова иновативна специалност – „Медийни технологии и тонрежисура“, но не разглеждам това като нещо различно от работата ми като музикант", посочи той.

  • Образованието – тогава и сега

През 1995-1997 г. профилът на студентите беше по-различен, имаше доста повече свирещи студенти, които тогава се обучаваха в специалност "Музика" или "Музикална педагогика", профилът на кандидат-студентите днес е доста по-различен, все по-малко са инструментално подготвените кандидати за учителската професия, но пък от друга страна това е едно предизвикателство - да започнем да работим с хора, които просто харесват музиката като изкуство и в рамките на висшето си образование да придобият квалификация учител по музика", разказва проф. Георгиев.

"Дълго време се колебахме по какви критерии да приемаме нашите студенти – да има ли солфеж и елементарна теория на музиката, да няма ли, но някак си пандемията, за която вече забравихме, направи така, че да приемаме с държавни зрелостни изпити. Повярвайте, това не е невъзможно – от нотно неграмотни студенти в I курс, към края на II курс да бъдат напълно адекватни към теория на музиката и нещо, което се очаква от тях,  да бъдат завършени музикални педагози", допълни той.

Движим се доста добре, в добра позиция сме на пазара на труда, повече от 50-60% от завършилите специалност „Музика“ се реализират като учители по музика, има огромно търсене, не на последно място промяната в заплащането на учителската професия, вече е стимул, мотивацията на завършващите студенти е ключов елемент и именно тя ги реализира като професионалисти в сферата, отбеляза още проф. Адриан Георгиев.

През тази година той и колегите му отбелязват 30 години от първия випуск  по специалността "Музикална педагогика" (през 1994 г.)
Академичните тържества ще бъдат на 14, 15 и 16 май в Аулата на СУ, предвижда е специална конференция и концерт, на който ще бъдат поканени вече реализирани студенти и възпитаници.

Освен преподавателите по музика, в катедра "Музика и мултимедийни технологии" се обучават кадри по направление "Музикално и танцово изкуство" и по специалност "Медийни технологии и тон режисура".

"За някои това е просто фактология, но всъщност е изключително тежък процес, свързан с регулацията във висшето образование в България - поясни проф. Георгиев. - С гордост след 2017 г-, катедрата започва да работи и в областта на технологичната сфера, обучаваме студенти и в специалност "Медийни технологии и тон режисура" с една бакалавърска и няколко магистърски програми – "Аудиовизуален дизайн" и "Аудио-визуална реставрация". Всъщност, съвременните медии са изцяло дигитални, така че няма как да говорим за звукорежисурата и тонрежисурата като професия, без да отделяме изключително голямо внимание в това, нашите студенти да бъдат дигитално подготвени", каза още той.

В разговора ще чуете коментара му за развитието на технологиите от 60-те години до днес, за процеса на дигитализация през последния четвърт век и новото предизвикателство днес – изкуствения интелект, на който сериозно се е посветил изследователският институт към Софийския университет, за бъдещите проекти и нови посоки в образованието.

С проф. Адриан Георгиев разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00