Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 февруари

Мариана Попова, Веселин Плачков и група No More Many More в спектакъла "Виновни"

Чуйте ги в "Добър вечер, София"

Радо Гергов, Веселин Плачков с Яна Спиридонова в "Добър вечер, София"
Снимка: Радио София

Музика и театър в едно ви поднасяме в деня на 89-тата годишнина на Българското национално радио.

Гости в предаването "Добър вечер, София" бяха музикантът от No More Many More Радослав Гергов и актьорът Веселин Плачков. Как постигнаха колаборацията помежду си, защо Веско и Мариана решиха в своя спектакъл "Виновни" да включат участието на музикантите от групата, разкри Веселин Плачков:

"Това не е нещо самоцелно, нито нещо, което се е родило сега, познавам момчетата от групата от много години, фен съм на групата и ги обичам безкрайно. Още преди години правих едно представление, което беше с рок група, тогава им казах, че някой ден искам да е с тях, впоследствие написах този текст. Като започнах да пиша пиесата и си видях първите записки, видях, че съм писал – музика – No More Many More, а още не бях говорил с тях."

По думите на актьора чакането до ден днешен е трябвало да се случи, за да се "опече" работата и да се получи.

"Защото за да се случи такова нещо в България и за да го има, изисква ресурс и той трябва да бъде подсигурен", поясни той и допълни, че е щастлив, че стартират годината с една случваща се мечта за самия него. "Винаги съм искал да бъда с тях", заяви Веселин Плачков.

"Музиката, която пишат те, настроението, което излъчват, енергията, която имат е много добре преплетено с това, което съм написал като текст", споделя той.

За себе си казва, че е носталгик, харесва БНР, държи на думи като "свян", "морал", "естетика", "емпатия" и това е силно засегнато в самото представление.

"Най-резонното нещо е да сме заедно", категоричен е актьорът.

Музикантът Радо Гергов потвърди думите на актьора Веско Плачков, че да, нищо не се случва просто ей така, но моментът споделената идея да стане реалност е настъпил.

"Аз съм супер щастлив и благодарен на Вселената, че може да направи така, да ни събира като артисти. Ние сме приятели и можем да правим заедно всякакви неща, но когато става дума за изкуство е друго", разкри той и допълни, че за пръв път ще се случи групата да участва в театрална постановка.

"Допълваме се като идея. Не само това, но и сме на място в тази идея спрямо това, което сме прочели и изрепетирали", подчерта музикантът.

Публиката ще може да се наслади на съвместното им представление на 1 февруари 2024 година. Режисьор на спектакъла е Христо Мутафчиев.

"Идеята на този спектакъл е да се развие в годините, съвременното изкуство изисква всички компоненти да бъдат на сцената, трябва да има и песен и танц и театър – всичко", допълни Веселин Плачков. "Ние сме на световната карта, а хората имат достъп до всичко, което се случва по света", категоричен е той.

Певицата и актриса Мариана Попова също се включи в разговора. "Момичето сред мъжете", както самата тя се определи, в спектакъла играе себе си. "Комбинацията е страхотна и не се съмнявам в успеха, ако това, което правиш се приема с лекота, значи си си свършил работата" увери тя.

Чуйте целия разговор на Яна Спиридонова в звуковия файл, за да чуете това, което каза Методи Кръстев - още един музикант от групата No More Many More.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05