Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализираха транспортната схема на община Перник

Снимка: БГНЕС

Актуализираха транспортната схема на община Перник, като три допълнителни градски автобусни линии бяха преобразувани в основни. Това ще позволи издаването на абонаментни карти и ползването на въведените намаления от пенсионерите и учениците.

Актуализацията беше извършена с решение на местния ОбС след постъпили в общината предложения от превозвачите. С променен статут са автобусна линия №5, изпълняваща маршрут от кв. „Могиличе” до кв. „Клепало”, автобусна линия №8 с маршрут Начална спирка – кв. „Тева” през Винпром и автобусна линия № 44, чийто маршрут е кв. „Драгановец”- „Ингилийска махала” /кв. „Църква”/. Маршрутът и на трите линии не се припокрива с други основни градски линии, посочват превозвачите. Промяната дава възможност на пътуващите ученици и пенсионери да могат да ползват въведените намаления.

Съгласно действащата наредба, уреждаща реда за субсидиране и компенсиране на обществения превоз на пътници, в допълнителните линии не се допуска превозването на пътници с абонаментни карти, посочват превозвачите. Преобразуването на трите автобусни линии в основни ще позволи усвояването на допълнителни средства от държавния бюджет, без да е необходимо разходването на бюджетни средства от общината. Очакванията са че това ще създаде по- добри условия за пътуване, съобразени с нуждите на гражданите.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за слънчевия Чочо

На 11.06.2024 година се навършват 60-години от рождението на големия българския актьор Чочо Попйорданов. Името му е известно в редица от най-ярките кино продукции от 90-те години на 20 век. Щур, енергичен, безкрайно талантлив, откровен и пламенен в живота и на сцената, удостоен с множество номинации и награди, удостоен посмъртно с награда "Икар"..

публикувано на 11.06.24 в 12:51

Балет "Арабеск" отбелязва 160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 година в Мюнхен се ражда знаменитият немски композитор и диригент Рихард Щраус. По този повод балет "Арабеск" представя "Тъй рече Заратустра" и "Дни на забрава". Спектаклите са на 13 юни 2024 г. на сцената на Националния музикален театър. Балетът представя нова, разширена редакция на спектакъла "Тъй рече Заратустра", по..

публикувано на 11.06.24 в 12:11
J.Pank (с очилата) на отриването на изложбата Снимка: Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство

J. Pank интерпретира темата за жената в Игрите - дни преди 33-тата Олимпиада

Празничният дух на предстоящите Олимпийски игри в Париж може да се усети в изложбата "Игрите" , подредена в арт пространството на Софийски арсенал-Музей за съвременно изкуство. Творбите на J. Pank (Йордан Панков) са направени специално за експозицията, специално за това пространство по поръчка на куратора Надежда Джакова, отбеляза художникът..

публикувано на 11.06.24 в 11:56

Заради спукана тръба, в центъра бликна огромен гейзер с вряла вода

Тръба на "Топлофикация" се спука в центъра на София. Аварията е станала на кръстовището между улиците "Дунав" и "Росица". Там е бликнал огромен гейзер с вряла вода, съобщават очевидци в социалните мрежи. Аварията е възникнала около 8:30 ч. По думите им височината му е около 20 метра. Временно е преустановено топлоподаването за сградите..

публикувано на 11.06.24 в 10:10

Слави Василев: Няма лидери на българския парламентарен хоризонт

Изборите направиха очевидно, че европейците отказват да приемат наложения либерален модел , в който Европа винаги е отворена – за мигранти, за екология…, а гражданите остават на заден план. Затова и много избиратели гласуваха по-консервативно, гласуваха да защитят Европа и интереса на гражданите ѝ . Много държат в общността да не се губи..

публикувано на 11.06.24 в 10:05
Иван Стамболов-Сула

Иван Стамболов: Балотаж с партиите в НС ще осигури по-спокойно управление на победителя

При нашите условия и обстоятелства, след толкова избори за последните години и почти еднаквия резултат – фрагментиран български парламент, може би трябва да се провежда балотаж с партиите, минали 4-процентния праг за Народно събрание, за да може победителят да управлява спокойно. Това предложение изложи пред БНР-Радио София коментаторът..

публикувано на 11.06.24 в 08:49

Спиране на водоподаването за 5 часа в част от ж.к. "Гео Милев"

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. "Шипченски проход", ж.к. "Гео Милев", от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа в района между ул. "Александър Жендов", бул. "Цариградско шосе", ул. "Христо Чернопеев" и бул. "Шипченски проход" , както и в района между ул. "Николай..

публикувано на 11.06.24 в 07:50