Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си скаут в днешно време?

Разказват Йоана Григорова и Мила Кънчева от НСОБ

:
Снимка: Радио София

Думата "Скаут" (в превод  от английски) означава "разузнавач", но в днешни дни скаутите са хора, обединени главно от идеите си за живот сред природата и от кодекса си на коректно поведение.

Скаутското движение е определено като възпитаващо младите хора и се гради върху принципа на доброволчеството. Отворено е за всички, без ограничения на произход, раса, класа и вероизповедание, приемащи принципа на недискриминацията. Условието е личността да се присъедини от сърце към целта, принципите и метода на скаутското движение, определени от Основателя на организацията – англичанина лорд Робърт Бейдън Пауел. Той поставя началото му през 1907 година, а първата искра на скаутската идея пламва в България  4 години по-късно, през 1911 година.

На 22 февруари скаутските организации по света отбелязват Международния ден на скаутството или "Денят на основателя", тъй като на тази дата е роден именно той, лорд Робърт Б. Пауел. Този ден се отбелязва и от Организацията на българските скаути (ОБС), които са повече от 1000 души от всички скаутски клубове в страната.

В световен мащаб движението обхваща над 40 милиона млади хора, независимо от техния пол, вяра или етническа принадлежност.

ОБС, като част от Световната организация на скаутското движение (WOSM) цели да допринася за развитието на цялостния физически, интелектуален, обществен и духовен потенциал на младите хора, като личности и съзнателни граждани на своето общество в местен, национален и международен аспект. Ролята на възрастните се състои в това, да напътстват младежите в реализацията на целите им. Младите членове биват възпитавани в четири аспекта - морално, граждански, трудово и физически.

Основните усилия на ОБС са насочени към набирането на доброволци, които да помагат със своите професионални и лични умения за обучението на младежите, към учредяването на нови скаутски клубове, към развитие на съществуващите такива, както и за и за популяризиране на скаутските ценности, идея и морал сред българското общество.

Повече разказаха двете събеседнички в "Добър вечер, София", Йоана Григорова и Мила Кънчева от Национална скаутска организация в България.

"Планирали сме различни активности по региони, чрез които деца и младежи ще отбележат празника в неделя (25 февруари)", съобщиха те. Младите хора ще се съберат заедно в различни игри и забавления.

Годишно се организират 4 лагера – три от тях са на хижа, а четвъртият, летен лагер, който е и най-мащабен се провежда на полеви условия. Информация за предстоящите инициативи, може да откриете на интернет страницата на НСОБ.

На лагерите младите хора имат възможност да използват телефоните си, но само за 30 минути на ден, а през останалото време са ангажирани с различни дейности, уточниха събеседничките.

Чуйте техния разказ за това, което ги е привлякло в скаутското движение и полезните умения и дейности, на които се обучават младите скаути днес.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46