Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски разкази - Столичният герб

Александър Алексиев
Снимка: радио София

Говорим с Александър Алексиев от Българско Хералдическо и Вексилоложко Общество за герба на столицата - символи и история:

"Обичам да пътувам, издирвам и научавам детайли. Гербът има установени правила още от 13 век. Вексилологията е сравнително нова наука, от 60-те години на миналия век. Символът на България винаги е бил изправен лъв. Когато видиш даден символ, има набор от хералдически животни и растения, които са олицетворение, без конкретика - в България няма лъвове.

В нашето време властва нихилизмът, елементите на знамето са използвани грешно - по конституция няма герб на знамето и то трябва да е шито, не принтирано, като китайските ни знамена. Знамето не бива да докосва земята, дори на събор, трябва да се държи от хора или да се държи на пилон.

През декември организацията ни навършва 20 години. Имаме мечта да издадем книга с местните гербове и емблеми в България. Още в 1886 има проект на София, който наподобява малко герба на Белград - има го на сайта ни. Първият градски герб в България е този на Варна - от 1888, два лъва, които държат котва. Той е почти същият и днес. Софийският е изработен в 1900 от студента Харалампи Тачев, който е на 25 години. Поводът е Парижкото изложение, където София трябва да се представи и с герб.

На 29 април е приет официално от нарочната комисия с кмета, директора на Народния музей и директора на Рисувалното училище. Гербът е герб, утвърден е от цар Фердинанд, но не по хералдичните правила за градската хералдика. Символите са в 4-те полета, това означава, че са съществували 4 самостоятелни града, които са се обединили - т.н. "маршализиране". 

Като герб има добра визия. В хералдиката наше ляво е дясно. Светицата с корона, намерена на монета всъщност е Тюхе - Фортуна, не е Св.София, нито Улпия Сердика. Църквата до нея е с конкретен силует (Св.София), което не е позволено в хералдиката. Долу на син фон е зелената планина Витоша, която също е конкретика. Последният елемент - бог Аполон, намерен на монета, символ на минералните извори. Също е конкретно. Ако са били 4 града или ако не са конкретика, е ок. Златният лъв по средата е приемствеността с Търново - той е намерен там. Зидовата корона също е по-различен поглед, колкото повече е броят на кулите, това означава столицата.в 1911 е добавен девиза "Расте но не старее" (добавено е "но", за да не са 13 буквите). В 1928 се добавят лавровите клонки. В 1974 се добавя петолъчка.  В 1991 се възстановява герба на Харалампи Тачев, вече гербът и знамето са патентовани. Знамето е гербово, синьо.:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00