Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатиричен театър "Алеко Конатантинов" награждава свои колеги и провежда кампания за паметник на Стоян Омарчевски

Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Приключи кампанията на Сатиричен театър "Алеко Константинов" за набиране на средства за изработване и поставяне на бюст-паметник на знаменития реформатор на българската просвета и култура Стоян Омарчевски. В продължение на пет месеца зрителите на Сатиричния театър слушат кратък анонс във връзка с кампанията преди всяко представление.

"Всичко започна от Деня на будителите, който по някакъв начин ме подсети за Стоян Омарчевски, тъй като Стоян Омарчевски обявява този ден за ден на будителите и оттам нататък започна всичко. Просто се огледах около себе си и разбрах и видях, че хората не знаят кой е той. Включително и мои много близки приятели", разказва за подбудата си да започне подобна кампания директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Стоян Омарчевски е роден на 24 декември 1885 година в Нова Загора. През 1912-а завършва философия, а пет години по-късно - и право в Софийския университет. Учителства в Белоградчик и Видин.

Стоян Омарчевски е министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски от 1920-а до Деветоюнския преврат от 1923-та година.
Личният принос на министър Омарчевски в реформите на земеделския кабинет е огромен:
въвежда задължително основно образование; издейства значителни средства за строеж на нови училища - само за две години броят на школата, предимно в селата и малките градове, нараства от 561 на 1676. Като министър на просветата предприема опростяване на правописа - прави го по-близък до говоримия език. Документът, наречен "Упътване за общ правопис на българския език", за пръв път кодифицира употребата на главни букви, разглежда някои въпроси на сричкопренасянето, въвежда просто правило за пълния и краткия член. Част от българската интелигенция се противопоставя на реформата. По негово време са открити два нови факултета - ветеринарен и богословски. Към Медицинския факултет са открити два нови отдела - зъболекарство и аптекарство. И още много далновидни промени, които Стоян Омарчевски въвежда.

Кампанията за набиране на средства е приключила. Събрани са 41643.46 лв., но директора на театъра се съмнява, че е възможно това да е по-лесната част от организирането на поставянето на бюст-паметника на видния българин на "Алеята на славата" в Борисовата градина.

Освен с тази задача Сатиричният театър се заема и с награждаването на театрали, които творят в жанра хумор и сатира за осма поредна година.

На 7 април 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов" се проведе церемонията по връчване на театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон". Бяха отличени театрални творци, създатели на комедийни и сатирични спектакли. Това е жест на внимание от страна на трупата на Сатиричен театър "Алеко Константинов" към колегите от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Трупата на Сатирата не подлежи на номинации и награди.

Спектакълът "Монолози за вагината" от Ева Енслър получи две награди "Златен кукерикон". Постановката на театър "Бонини" бе отличена в категорията "Женска роля" – за изпълнението на Светлана Бонин, както и за режисурата на Стоян Радев. За най-добър спектакъл бе обявен "Онзи, другият Ню Йорк" – авторско представление на Ванина Кондова. Режисьорът Теди Москов прие лично "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев.

Режисьорът Борислав Чакринов (1961-2024) бе удостоен посмъртно с извънредна награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, театър "София", Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър "Зад канала" и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

"Борето беше един от хората, които събираха около себе си съмишленици. Борето създаваше светове. Борето беше емоционално зарядно устройство. Той даваше път на младите. Той даваше надежда и изкривяваше призмата в посоката, в която в днешно време всички, които тръгват по тази сложна пътека на театъра да се чувстват добре", сподели топли думи за своя колега Борислав Чакринов, директорът Калин Сърменов.

Повече за Стаиричен театър "Алеко Константинов" и неговата програма и дейност чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46

"Под езика: част втора" - типографските идеограми на Дамян Дамянов

Проектът „Под езика“ стартира първоначално през 2016 г. само за забавление във Фейсбук. По свой начин, художникът Дамян Дамянов решава да отбележи най-българския празник – 24 май. Захваща се с кирилицата и започва да преобразява всяка буква от нея, така че да илюстрира значението на дадена дума. Получава се колекция от 30 идеограми. През 2018 г...

публикувано на 03.05.24 в 11:38

Временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски" за Великден

Въвежда се временна организация на движението във връзка с честване на Възкресение Христово на 05.05.2024 г. на пл. „Св. Александър Невски“, съобщават от Столичната община. От 08.00 часа на 04.05.2024 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на: пл. „Св...

публикувано на 03.05.24 в 11:05