Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 април, от 18 до 23 часа

Девета "Нощ на идеите" с акцент върху спорта и новите технологии

Чуйте Матиас Фавро – аташе по сътрудничеството в областта на френския език

Снимка: Радио София

Спортът е във фокуса на събитието "Нощ на идеите", което се организира във Френския културен институт на 11 април 2024 г. Докато Париж се подготвя за домакинство на Олимпийските и Параолимпийските игри, а София бе обявена за Световна столица на спорта тази година, Френският институт в България реши да посвети "Нощта на идеите" 2024 на темата за спорта, с акцент върху приноса на технологиите.

"Нощ на идеите" се организира с подкрепата на Френския институт в Париж, Pluxee и Bioderma и в партньорство с Българско национално радио, bTV радио и София 2024 – Световна столица на спорта.

По темата разговаряме с Матиас Фавро – аташе по сътрудничеството, в областта на френския език, с превод от френски в ефир на Здрава Стоева.

"За тази девета "Нощ на идеите", нашето желание беше да поставим фокус върху новите технологии и връзката им със спорта и параспорта. Тя е повод да насърчим публиката да мисли, търсейки една обща дискусия, както индивидуална, така и публична. Отваряме нови перспективи и отделно искаме да поставим акцент върху важни за обществото въпроси - за спорта, параспорта и границите на нашата човечност.

Беше интересно да поставим акцент върху спорта, като ново пространство за нови технологии и в частност, фокус върху параатлетите, питайки се дали тези нови технологии позволяват да бъдем по-човечни, дали те развиват нашите хуманистични ценности, дали чрез тях създаваме една усилена човечност, или това е само едно усилено тяло от нови технологии", посочи Матиас Фабро.

Отбелязваме факта, че тази година това, което доминира в спортния живот са Олимпийските и Параолимпийските игри. Под този знак са събрани две столици – Париж, като място където се провежда Олимпиадата и София, като Световна столица на спорта.

"Това е едно добро съвпадение и напълно естествено сътрудничество, фондация "София световна столица на спорта" да бъде наш партньор на събитието", каза  Матиас Фабро.
Той отбеляза, че подготовката за Олимпиадата кипи в гигантска организация, градът е преобърнат, за да може да посрещне възможно най-много публика. По думите му една от отличните идеи на организаторите на Олимпийските игри, е да работят съвместно с кметството на Париж, поставяйки акцент върху културното недвижимо наследство, като р. Сена. Това са първите Олимпийски игри, в които състезанията по плуване ще бъдат в естествените води на реката.

Предстоящата "Нощ на идеите" е с вход свободен.


Тя ще се поведе във Френския културен институт от 18:00 до 23:00 часа с осигурен превод от френски на български език.

"Бихме искали да посрещнем възможно по-обширна публика без ограничения във възрастта (от най-ранна детска възраст), защото един от трите силни момента на инициативата е възможността да се открие спортът в медиатеката на Френския институт", отбеляза Матиас Фабро.

Спортът не е само видео игри, които могат да бъдат открити от малки и големи, но той е начин и средство за тренировка за параатлетите и на олимпийските спортисти, допълни той.

Спортните събитие в медиатеката ще бъдат успоредни на основната програма на "Нощта на идеите".

Ще бъдат разгледани технологичните приложения в спорта и параспорта, какви са техните предимства, но и какви ограничения ни налагат. Ще се опитаме да отговорим на въпроси свързани с тяхното приложение в спортните практики, състезанията, или и как спортът е средство за приобщаване, съобщават организаторите.

Повече за програмата на на инициативата и важните акценти в нея, чуйте от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 08:43

Хладно и дъждовно

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, като ще остане по-ниско от средното за месеца.  Днес синоптичната обстановка ще се усложни. Над страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици. На някои места в Югозападна България, Родопската..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14