Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Снимка: БГНЕС

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на имунизациите, както и по повод 50-годишния юбилей на Разширената програма за имунизации на Световната здравна организация (СЗО). Подробности разказа д-р Момчил Баев, доктор по медицина със специалност "Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" и основател на Фондация Астра Форум.

"Основната тема, около която се обединиха всички специалисти в събитието е свързана с това, че е необходимо всички да работят в съдружие и екип, за да могат да се справят със съвременните предизвикателства за общественото здраве. Това са нововъзникващи, добре познати от миналото инфекциозни заболявания така, както е с коклюша например", каза той.

Въпреки, че в България имунизационният календар е задължителен, отказът от имунизации е предпоставка за завръщането на отдавна забравени заболявания.

"Такива се връщат, очаквам да се появяват и други, така както очаквам и случаите на коклюш да се увеличават. Но не мисля, че отливът от имунизация е толкова голям, че да бъде застрашен задължителния имунизационен календар. Там обхватът ни е много добър, той не е отличен за сега, не ни достигат по няколко процентни пункта за да покрием изискването, което се цели. Ние трябва да поддържаме обхвата от около 25% и сме почти там, но ни трябват още малко усилия", заяви той.

По думите му връзката лекар-здравни специалисти-пациент се къса по няколко повода. Първо това е огромният обем информация, който е на разположение на гражданите, независимо от техния социален, образователен или друг статус. Често пъти тази информация е невярна и подвежда пациентите да вземат ирационални и безотговорни решения. И второ - липсва достатъчно ефективна комуникация между двете страни.

"Настоящата Световна и европейска седмица на имунизациите е посветена на това, че е възможно по човешки начин да постигнем добър имунизационен обхват така, че да сложим под контрол инфекциозните заболявания, които поставят в риск здравето на отделния индивид и общественото здраве като цяло. Това е възможно благодарение на широки усилия, които се наблюдават при заинтересованите страни в този процес. Това са институции, лекари, НПО-та, експертни дружества и т. н. Само в едно такова обединение можем да достигнем до всички, които се нуждаят от ваксини. Продължава да има много деца по света, които имат пропуснати имунизации и тези пропуснати дози реално са причината за появата на епидемични взривове от различни заболявания", каза д-р Баев.

Той уточни, че ваксинацията е най-евтината и най-ефективната превенция за редица заболявания. При една епидемия най-важното е болните да бъдат карантинирани и да бъдат лекувани, като не бива да се прилага самолечение в домашни условия. Относно настояването за действаща политика за ваксинопрофилактика в България той каза:

"Промяната, която виждаме не е напълно в ход, но представители на Министерство на здравеопазването все по-често говорят за промяна на националната програма, която в момента се бори с рак на маточната шийка. Тази промяна ще бъде в посока на това, че програмата вече ще касае и свързани заболявания, няма да говори само за рак на маточната шиййка, а ще разшири своя обхват."

Във форумът са взели участие около 150 души онлайн и около 40 присъствено.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46