Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Ваня Григорова/Васил Терзиев
Снимка: БГНЕС

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да участва като председател на коалиция "Солидарна България".

Процесуалните представители на Терзиев и коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" - Александра Стеркова и Жулиета Мандажиева, отказаха да коментират съдбата на делото, ако Григорова бъде избрана на народен представител.

"7 юни ще бъде последния ден от кампанията. 8-ми юни е ден за размисъл, което означава, че изключително много трябва да се съобразим с това и да не позволяваме делото да излезе извън правната рамка и да не се превръща в политически процес", предупреди Александра Стеркова.

"Бихме искали да припомним, че дотук всички данни от експертизата показват, че именно Васил Терзиев е ощетен с гласове, но това дело продължава, което разбира се, съдът е длъжен да направи, докато се поддържа жалбата, но дотук всички данни показват, че ощетяването е в полза на Васил Терзиев. Той е ощетеният", каза Жулиета Мандажиева.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 18:45

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 14:33
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

В 12 часа пред президентството ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. След това младежите от отрядите ще бъдат посрещнати от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори..

публикувано на 06.05.24 в 10:04

Гергьовден е!

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 08:09

Промени в организацията на движение в София на 6 май

Във връзка с честване на Деня на храбростта и празника на Българската армия, от Столичната община предупреждават, че се въвеждат промени в организацията на движение. От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: на пл. „Николай Гяуров“;..

публикувано на 05.05.24 в 13:10

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52