Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

София е домакин на Food & Beverage Forum

Снимка: Радио София

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК) в София. По време на Food & Beverage Forum 2024, темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат "визитна картичка" на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.

Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Подробности разказа Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (Bulgarian Association of Hotel Executives – BAHE).

"Food & Beverage Forum е ново събитие, което се организира с две основни цели. Едната цел е да съберем професионалисти, които се занимават с храна, или както се казваше едно време "обществено хранене". Това са шеф готвачи, хотелиери, ресторантьори, туроператори, които правят кулинарни турове. Те ще си говорят за тенденциите в кулинарията и бизнеса въобще, като втората част ще бъде по-интересна. Ние каним различни експерти, с които искаме да си поговорим има ли потенциал българската национална кухня да се превърне в експортен продукт и при подходяща реклама да превърнем България в гурме дестинация. Това е тема, която е доста актуална предвид последните тенденции, че напоследък в цял свят има бум на кулинарни предавания и въобще кулинарията е в центъра на интереса на обществото. Става въпрос за храна, която сама по себе си е една изключително позитивна емоция. Ние знаем, че нашата кухня е много добра, но искаме да проверим как може чрез нея да превърнем България в гурме дестинация", каза той.

Къде се намираме в момента и разпознаваема ли е българската кухня за чужденците?

По думите на Дучев ние се губим на фона на световната кулинария, защото маркетингът ни е слаб. В Япония и някои азиатски страни сме известни с киселото мляко, а ако говорим за шопска салата, тя е популярна, защото в продължение на десетилетия е налагана от "Балкантурист". Яйцата по панагюрски и ред други храни са вкарани в рецептурник на "Балкантурист" през 70-те години на миналия век и са въведени в цялата верига хотели, които тогава са посрещали чужденци.


"По този начин се прави маркетинг - с координирани усилия, целенасочено, година след година. Това е което ние трябва да започнем да правим сега, за да можем да говорим за нова вълна в българската кухня, за българската кухня като експортен продукт", отбеляза той.

По думите му всеки празник и повод може да се използва за да промотираме нашата кухня, като ни е нужна повече изобретателност в маркетинга, както и по-координирани усилия между шеф готвачи, хотелиери и ресторантьори. От известно време асоциацията води диалог с хотелиерите за това как може да се подобрят нещата по отношение на маркетинга и извън правителствените програми за реклама са взели решение за стартиране на кампания за българска закуска. Тя трябва да се състои с поне 4-5 неща характерни за нашата кухня - баница, сухи колбаси, сирене и други, като също така е съпроводена с табелка "Bulgarian breakfast". Идеята е, че човек като види табелката ще опита от любопитство закуската, а когато опита е много вероятно тя да му хареса.

"Ние търсим решения там, където можем да ги открием и със собствени сили да направим нещо. Иначе ако говорим за реклама, за промотиране на дестинацията, ние сме много изостанали. Имаме прекрасна кухня, имаме и ужасна реклама. Това е нещото, което трябва ад се промени и се надяваме с малки стъпки, тъй като е дългосрочно и не може да стане от днес за утре, но имаме добри шансове", отбеляза Дучев.

Той посочи, че нашите шеф готвачи са на много високо ниво и по нищо не отстъпват на френските и италианските си колеги. Освен това за рекламата могат да спомогнат и блогърите, а в последните години се организират редица кулинарни фестивали, които имат потенциала да се превърнат в притегателен център за чужди туристи. За тях обаче е нужна координирана работа от Министерство на туризма, браншови организации и отделни хотелиери, за да привлекат интереса към тях и те да присъстват в календарите на местните хотели, които активно да ги промотират.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УАСГ е домакин на кариерно изложение със 70 водещи фирми от строителния сектор

В Университета по архитектура, строителство и геодезия днес се провежда третото кариерно изложение под мотото “Студентите посрещат бизнеса“. Събитието събира близо 70 водещи фирми от строителния сектор, които представят стажантски програми и възможности за работа на студентите. “Идеята студентите да посрещат бизнеса се роди по моя инициатива преди..

публикувано на 09.10.25 в 16:17

Уменията са новата валута на конкурентоспособността

В централната сграда на Българска академия на науките - БАН преди дни се проведе международната конференция “Умения за пазарите на труда в зеления и цифровия преход“, част от европейския изследователски проект SkiLMeeT, която събира 70 участници от 23 държави. Събитието постави във фокус ключови въпроси за бъдещето - как зелената и цифровата..

публикувано на 09.10.25 в 15:40

"Личен ефир" - изповед, ритуал и сценично изкуство представя Йоана Захариева

В предаването “Добър вечер, София“ актрисите  Йоана Захариева и Деница Даверова разказаха за своя “Личен ефир“ , който ще представят пред широката публика тази вечер. “Това е моят личен ефир. През последните години влагам много усилия и енергия, и средства за срещи с психотерапията във всичките ѝ форми - групи за взаимопомощ, лични..

публикувано на 09.10.25 в 15:25

"Синя София" иска международен концесионер за “Топлофикация - София“

Създаването на комисия, която да се ангажира с привличане на международен концесионер на “Топлофикация - София“ предлагат от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет. Проблемите с общинското дружество могат да са следващото голямо изпитание за столицата след проблемите с отпадъците, изразиха притеснения от групата. Темата бе засегната и от..

публикувано на 09.10.25 в 15:14

“Софекострой“ увеличава капацитета си и поема почистването на “Люлин“ и “Красно село“

С единодушна подкрепа бяха одобрени двата доклада, с които се разрешава на “Софекострой“ да увеличи капацитета си, за да може да поеме дейностите по почистване и сметоизвозване на районите “Люлин“ и “Красно село“. В единият се залага закупуване на техника в размер на 9 млн.лв., а другият позволява разширение на числеността на общинското предприятие. И..

публикувано на 09.10.25 в 14:32
Вокална група „Радиодеца“

Вокална група “Радиодеца“ откриват сезона с концерт от любими детски песни в Първо студио на БНР

Вокална група “Радиодеца“ откриват сезона с концерт от любими детски песни в Първо студио на БНР. Малките певци ще зарадват публиката с любими песни от богатия си репертоар, сред които са познати и незабравими детски шедьоври като "Зайченцето бяло“.  Диригентът Илина Тодорова е ръководител на вокална група “Радиодеца“ от самото им създаване, вече..

публикувано на 09.10.25 в 13:24

Министърът на правосъдието ще разговаря с кмета на София заради кризата с боклука

Министърът на правосъдието Георги Георгиев заяви, че ще разговаря с кмета на София Васил Терзиев, за да организират помощ от държавата за овладяване на кризата с почистването в кварталите "Люлин" и "Красно село".  Във фейсбук Георгиев написа, че днес трябва да решат как в най-кратък срок да нормализират извозването на битовия отпадък...

публикувано на 09.10.25 в 13:24