Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 16 до 19 май

Пролетното издание на SoFest ще зарадва столичните меломани

Снимка: Организаторите

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите носят истински фестивален дух и изкушават с актуална и разнообразна програма. Затова и спечелиха своята вярна публика. SoFest Spring 2024 предлага нови музикални проекти, постановки и дебютни изпълнения – шест концерта, спектакли и пет специални премиери. Те могат да бъдат видени единствено и ексклузивно на сцената в Sofia Live Club. В четири вечери – от 16 до 19 май.

Всички помним парчето "Този филм" на Дони и Нети, което преди години стана хит за броени дни. На 17 май, на сцената на пролетното издание на SoFest, е българската премиера на едноименната театрална постановка, режисирана от Ники Урумов с главни роли Антоанета Добрева-Нети и Асен Блатечки. Същата вечер Виктория Чешмеджиева, Йоана Великова и Виктория Ехиянова – иначе казано популярното трио "Вива", излизат със специален гост Яна Николова, за да споделят с нас пробивните сингли от дългоочаквания им дебютен албум "Супернова", композиран от Славчо Николов от Б.Т.Р. и "Фондацията". 

Сцената на SoFest са избрали още няколко обичани артисти с нови проекти. Сред акцентите е Теодосий Спасов, който раздвижи много отношения във връзката между изкушената аудитория и интровертния творец, освежи ги по интелигентния начин и с много, ама много стил. Наистина безподобен и невъзможен кавалджия и изобщо музикант, композитор и импровизатор, този толкова неземно земен Тео. Всяка нота, изсвирена от него, е национално богатство, притурено в световната съкровищница. Теодосий Спасов, чиито идеи никога не попадат на неблагодатна почва, е българският евродепутат в парламента на световната музика и култура. Поредният проект измежду десетките международни формати и формации на Теодосий е с Алкис Зопоглу, Марина Лионту Мохамент и Янис Кирим, виртуози от гръцкото трио "Кросоувър". Те ще изпълнят за първи път пред българска публика неизвестни досега пиеси, обединени от мелодиката на традиционна и модерна балканска музика със средиземноморски привкус. 

Дара Екимова, заедно с бенд и танцьори, ще изпее авторски парчета от предстоящия си албум. Водещата на популярната рубрика "КиноСпирка" Мария Вълдобрева и нейният гост – музикантът и композитор Петър Дундаков, пък ще разкрият тайната на създаването на кино и театрална музика. Като ордьовър преди Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

Присъстващите на SoFest ще са единствените, които в навечерието на рождения ден на Стефан Вълдобрев ще присъстват на промоцията на най-новия диск на култовата група "Обичайните заподозрени" – "!Удивителни Въпросителни?". Заглавието се състои не само от две думи, но и от два препинателни знака: удивителен и въпросителен. Само дето чуденката – противно на правописа, е побита забавно в самото начало. Що се отнася до нея, Стефан все така не спира да се пита, като го прави на глас. Нерядко с премерена доза нахилена самоирония. 

Пилотен сингъл от 11-те изпълнения в "!Удивителни Въпросителни?" – според градската легенда заглавието на албума е избрано измежду 70-80 – е "Заедно сами". Обичайно заподозряно за тази банда парче с китарен саунд и позитивизъм, иронично-меланхоличен пост рок, съчетан с философски дълбочини в лириката. Задължителната порция оригинален текст. Фонично и игриво наброени силни срички в думи. И отново музика, текст и аранжимент с много любов. Това е водещо чувство в емоционалната канава на тази банда от самото й начало, която вече се превърна в нова, модерна класика. Лечев и Мирослав Иванов (китари); Стунджи (барабани) и Еко (бас) –  перфектни в умението да се "нацелват". И тоя крадец на чувства Вълдобрев. Дали това е придобито качество, щом си актьор и трябва да "влезеш" в даден образ и характер за конкретна роля, или пък трик, който усвояваш, когато наблюдаваш внимателно всяка житейска ситуация, за да откриеш скрития смисъл и философия... не знам. Но съм сигурен, чe той притежава особена сензитивност, която му позволява да "улови" енергиите и чувствата и да ги опише – в музика, лирика или в цяла книга – литературен албум от над 360 страници с текстове, поезия и биографични истории. Но никога с груба тактика. Текстовете му, впрочем, са от немногото, които звучат добре на български, защото не веят лозунги за позициите и посланията си, а ги "разиграват" с думи. Вълдобрев не е пеещ актьор. Нито – актьорстващ певец. Той просто влиза в изкуството и прави, каквото му идва отвътре. С любопитството на дете и със съответната на това честност. Уж леко отнесено, обаче с интензивна емоция, безпогрешно насочена към правилното място, и ума, и душата, и цялото същество. В периода, когато почти всичко е "пост", тези хора – леко, по-ефирно, по-закачливо и по-близо до играта, са самите себе си. Отива им.

И на мен ми отива, тоест – отива ми се, на всяко от събитията в афиша на SoFest Spring. 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер (31 май) в Първо студио на БНР ще бъдат връчени наградите "Музикант на годината", в пет категории -  Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Музикален проект на годината и Музикален педагог на годината. "Тази година за първи път в 33-годишната история на допитването решихме да се вслушаме в много слушателски гласове, които..

публикувано на 31.05.24 в 10:05
Милен Начев - диригент

Диригентът Милен Начев се завръща на родна сцена след 22 години

На 30 май, след повече от 20 години отсъствие от родните сцени, диригентът Милен Начев ще застане на пулта на Софийската филхармония. В програмата са подбрани атрактивни пиеси от началото на ХХ век - на композиторите  Морис Равел,  Пол Дюка,  Мануел де Файя и  Николай Римски-Корсаков.   Маестро Начев е след най-високо ценените български..

публикувано на 30.05.24 в 11:57

Победителите в Конкурса на БНР за поп и рок музика "Пролет`24" - ясни днес

Победителите в новото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" , организиран от Българското национално радио, ще бъдат обявени на галаконцерт на 30 май, четвъртък, в Sofia Live Club .  На финала на емблематичното музикално състезание жури от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и..

публикувано на 30.05.24 в 07:42

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание се състоя на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови музикални..

публикувано на 29.05.24 в 08:45