Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението с антибиотик след ухапване от кърлеж не е задължително

Снимка: Диана Тенчева

В този епизод водещ специалист по клинична лаборатория пояснява трябва ли да пием с антибиотик веднага след ухапване от кърлеж, дори след като сме установили с лабораторно изследване, че кърлежът е заразен?

Ще научите още как да разчитаме правилно резултатите от различни лабораторни изследвания и как се формират референтните стойности? Защо не бива да се плашим, когато резултатът ни показва гранична стойност? Какво да правим, ако имаме два различни резултата от едно и също изследване?

Темата е продължение на епизода за лабораторните изследвания и инфекциозните заболявания през пролетния сезон.

Слушайте епизода тук.

Гост по темата е:

⭕ Д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория в страната

Д-р Благовеста Пенчева – специалист по клинична лаборатория в страната

От разговора ще научим:

⭕ Как да предпазваме децата от ухапване от кърлежи

⭕ Трябва ли да се приема антибиотик след ухапването от кърлеж като превенция

⭕ В кои случаи е наложително да се приема антибиотик

⭕ По кои външни белези  при ухапването и при положителен тест за заразен кърлеж трябва да се започне терапия

⭕ За кои болести се изследват кърлежите

⭕ Колко вида е лаймската болест

⭕ Как е правилно да се премахва кърлежът

⭕ Къде се съхранява кърлежът

⭕ Как се определят референтните стойности, за да бъдат чувствителни

⭕ Как са се променили референтните граници по линия на СЗО през последните години

⭕ Защо референтната стойност за холестерола при българите е различна

⭕ Защо няма нужда от изследвания като такива за клетъчен имунитет, особено ако няма вродени имунни дефицити


"Хората трябва да знаят, че ако кърлежът бъде отстранен в първите 12 до 24 часа, вероятността да се зарази ухапаният е минимална, посочи за БНР д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория.

"Не съм привърженик на това ухапаният от кърлеж да пие антибиотик превантивно. Дори да е изследван кърлежът и дори да е положителен, ако пациентът няма изразена клинична картина и е отстранен кърлежът в рамките на първите 24 часа, според мен не е редно пациентът да взема антибиотик

Ако на мястото на ухапването се появи зачервяване подобно на "биволско око" - има централна червена част, след това по-бледа и много изразен червен ръб, или човекът има по-изразена реакция в мястото на убождане и кърлежът е положителен след изследване в лаборатория, тогава има показания за терапия, уточни д-р Пенчева.

Тя обясни, че кърлежите се изследват за лаймска болест, която има ранна и късна фаза. След консултация със специалист се предприема антибиотично лечение по схема, ако има наличие на лаймска болест. "Аз съм категорична, че за да има лечение, трябва да има клиника. Смятам, че лабораторни изследвания не се лекуват. Лекува се, когато има изразена типична клинична картина, допълни специалистът.

Д-р Пенчева препоръча ваденето на кърлежа да става от медицинско лице, за да се вземе достатъчно материал за изследване и да бъде по-правилния начин изваден. Един ден е достатъчен, за да се получи резултатът.

Имайки предвид, че пациентите трябва за бъдат на първо място самите те отговорни за здравето си, да не разчитат само на лабораторните изследвания, а да се предпазват, д-р Пенчева допълни, че е много лесно да посегнем към най-новия антибиотик, за да се оправим за три дни, но ако в бъдеще ни се наложи антибиотично лечение за нещо по-сериозно, ще ни трябва повече време и повече антибиотици, за да се излекуваме.

Д-р Пенчева разказа как се формират от СЗО критериите за референтните стойности за различните изследвания и защо е нормално 5% от клинично здравите хора за излизат от референтните стойности. И това не означава, че те имат проблем, когато резултатът е на границата.

Д-р Пенчева посочи, че може да се получат два различни резултата за кратък период при изследване за цитонамазка, ако материалът не е взет правилно. Тогава патологът не може да види променените клетки.

По отношение на референтите стойности, като пример може да се даде и референтните граници за холестерол за българите.

"Преди 10 години НЦЗПБ прави проучване по темата и се установяват относително високи референтни стойности за холестерола. При клинично здрави българи горната референта граница за холестерол се оказва над 6, което е много.

В България имаме по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Затова в България не се приема 6,25 за горна референта граница за холестерол, а се приема 4 - 5 за общ холестерол. СЗО непрекъснато сваля критериите надолу за холестерола, като рисков фактор.

Това обаче има възможности за много широка интерпретация, защото има хора с 11 холестерол и никога не са имали сърдечно-съдови инциденти, той е рисков фактор, но е болест, изтъкна д-р Пенчева.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.06.24: Защо българинът не гласува

Коментатор във "Форум" в сряда беше журналистът Калоян Константинов, създател на независимия журналистически сайт "Клин/клин"(www.klinklin.bg), както и журналистът от БНР Константин Мравов. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: Ситуацията в страната след изборите Активността на гласоподавателите Дебатите между лидерите..

публикувано на 19.06.24 в 18:17

Националното външно оценяване се оказва излишно?!

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) в VII клас коства много усилия и стрес на учениците, учителите и семействата без никакви доказателства, че това се отразява положително на академичното и социално-емоционалното развитие на подрастващите. Тъкмо напротив: фокусирането върху тестовете измества автентичния смисъл на образованието и..

публикувано на 19.06.24 в 17:10

Горещата телефонна линия за пострадали от насилие ще работи още година

Фондация "Асоциация Анимус" ще продължи да поддържа още година денонощната Национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие. Това съобщават от правителствения пресцентър. През миналата година над 2 800 души са потърсили помощ на номер 0800 18 676. Повечето са жени - жертви на агресия в дома. Телефонната линия съществува повече от 25..

публикувано на 19.06.24 в 15:39
Емил Маринчев, Симона Антова и Кирил Коларов с водещата Яна Спиридонова

С различни инициативи отбелязваме Международния ден на йогата

За десета поредна година в България отбелязваме Международният  ден на йогата – 23 юни. Организират се целодневни семинари и практики, за които разказаха в предаването "Радиокафе“ Кирил Коларов, Симона Антова и Емил Маринчев. Днес йога практиката е достъпна за всеки дори от най-ранна възраст. Има също и йога през бременността, която спомага..

публикувано на 19.06.24 в 15:25

Гр. Елин Пелин посреща 55-ото издание на Шопския празник под надслов “Корени и криле”

От 24 до 30 юни в гр. Елин Пелин ще проведе 55-ото издание на Шопския празник под надслов “Корени и криле”. Предстои седмица изпълнена с емоции, творчество и духовност, каза пред Радио София Илияна Найденова – народна певица и част от организаторите на празника. „Този ежегоден празник започва от Св. Дух и всяка година, в понеделник, този..

публикувано на 19.06.24 в 14:33