Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 18.00 часа, в зала 3 на НДК

Кариерни възможности на форума "София: Кариера и живот - защо в България?"

Събитието е част от кампанията Bulgaria Wants You

Снимка: Радио София

В зала 3 на Националния дворец на културата през целия ден днес (14 юни) се провежда форума „София: Кариера и живот - защо в България?“, част от кампанията

Bulgaria Wants You. Посетителите имат възможността да се срещнат с вдъхновяващи лектори и с представители на над 80 компании. Те идват на събитието, за да разкажат повече за своята дейност и да споделят какви кариерни възможности предлагат.

Пред Радио София, организаторите Иван Христов, Андрей Арнаудов и Моника Чопакова обясниха, че Bulgaria Wants You е създадена преди около 4 години, а целта е българите да останат и да се развиват в страната си, а тези, които пребивават в чужбина да се завърнат в България.

„Да намерят хубавото и смисълът да останат тук. Борейки се с основния проблем на България, а именно това че ние буквално изчезваме като нация, стигнахме до извода, че по-смислената борба е да се опитаме да задържаме хората или да прибираме хората, които вече са се забавлявали достатъчно в чужбина“, каза Иван Христов.

Bulgaria Wants You е с отворени обятия и за чужденците, добави Моника Чопакова.

„България е място, което чужденците припознават за кариерно развитие. Даже в последната ни кампания „Тук имаш всичко“ сме заснели личните истории на чужденци, които живеят, работят и създават семейства в България“, обясни тя.

„Модерният патриотизъм не е да имаш Ботев на прасеца и да въртиш хора́. Хора́та са много хубаво нещо, но модерният национализъм изисква да си отговорен, широко скроен, не е лошо да си прочел и няколко книги, и да го чувстваш в сърцето си, независимо дали се намираш в Берлин, Европа, Австралия или България“, посочи Иван Христов.

Моника Чопакова посочи, че форумът се организира за четвърта поредна година в София.

„За първи път сме в НДК и този път работодателските щандове са в три зали. Не е нужно да си търсиш работа, за да дойдеш на нашия форум, а е необходимо просто да си любопитен, да разбереш какви възможности дава България. Всъщност, 4 години това правим и в рамките на форума в страната, но и на събитията ни в чужбина. Ние искаме да бъдем витрината за добрите новини от България и искаме хората да видят, че имат възможност както да се върнат и да живеят достойно във всеки един град в България, така и че могат да си намерят работата по призванието, работата по опита, който са натрупали досега. А за българите в чужбина – да не го тълкуват като крачка назад, а засилка напред“, каза Моника Чопакова.

Андрей Арнаудов посочи, че последните статистики сочат, че нагласите на младите българи са да останат в България.

„Самата статистика от последните 3-4 години показва, че повече хора остават и се връщат от тези, които заминават. Трендът е обърнат. Нека не си го приписваме само на

Bulgaria Wants You. Иначе 90% от младите българи искат да останат в страната. Една част от тези хора – 45%, искат да имат български работодатели. Според мен, важното е работодателят да е свестен, няма значение дали е български или международен“, изтъка Андрей Арнаудов.

Той посочи, че днес младите мъже у нас желаят стартово възнаграждение около 5400 лева, докато младите дами са по-скромни – те желаят около 3300 лева.

Форума „София: Кариера и живот - защо в България?“ ще продължи до 18.00 часа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07

Стремим се Читалище "Братство 1869" да бъде еталон за високо качество на образование и култура

Сред важните гости в съвместния ефир на Радио София и Радио Благоевград беше Иван Андонов – председател на Народно читалище "Братство 1869", екс-председател на Общинския съвет в Кюстендил, днес общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и духовно развитие. В разговора акцентирахме върху спорта, конкретно върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:59

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32