"Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването на сънародниците в подкрепа на българската кандидатура е в сила до 25 юни", посочи той.
"Моето влюбване в испанската кухня и конкретно паелята датира отпреди 25 години. При първото ми посещение в Испания през 2000 година, тогава за първи път имах възможност да опитам, да видя и да се запозная отблизо с традиционното испанско ястие. Оттогава насам нещата се развиха доста бурно, имах възможност да готвя с испански готвачи, гостувах на испански семейства, които ме научиха да приготвям испанска паеля по класически семеен тип", разкри Николай Тодорав-Ник пред БНР-Радио София.
По думите му съществува разлика и в произнасянето на името на ястието, но по-важни са визията, съдържанието и рецептите за приготвянето му.
"Всъщност, това е едно ястие за приятели, което в Испания се приготвя обикновено в събота, неделя и през празнични дни, през така наречените фиести, които са характерен начин за забавление, които се провеждат с роднини и големи групи хора, по улици, села, градове, дори и национални такива", разказа Ник.
И допълни, че тя се приготвя обикновено в голям тиган, или тава, която представлява кръгъл съд с четири или шест дръжки в зависимост от размера. Майсторство и предизвикателство е да се готви паеля за повече от 5-6 души.
"Това ме изкуши и така започнах да я приготвям през годините – намерих и закупих подходящо оборудване и започнах на практика да готвя за приятели, фестивали, различни работилници, демонстрации и тук в България."
По-късно е факт и собственият му ресторант, където паелята е в основата на менюто.
Тайната на вкусната паеля е в нейната коричка, така наречения сокарат, обясни още Николай Тодоров-Ник
"Това действително е важен елемент за добре приготвена паеля, тя се получава по естествен начин, ако бъдат спазени всички правила в приготвянето на ястието, там е тънкостта и тайните за доброто ѝ приготвяне. Подправките, които се използват не са толкова много, основата е шафранът. Оттам нататък всичко е свързано с последователността при смесването на продуктите", уточни той.
Състезанието „World Paella Day Cup 2024“ изисква всеки от участниците да представи свой прочит на испанската паеля. Сънародникът ни също има своя авторска рецепта, при това с продукти, които могат да бъдат намерени само в България.
На финала ще бъдат допуснати десет от участниците, от 10 различни държави.
"В момента на финала сме 44 претендента, от 25 държави . Ще бъда благодарен на всеки, който е готов да подкрепи представянето ми", каза още Ник.
Можете да дадете своя вот тук.
Можете да похапнете вкусна паеля приготвена лично от него. Чуйте къде от разговора на Алекс Илиева в звуковия файл.
"Душата ми е стон" е темата на поредната беседа на Бохемска София с герои Яворов и Лора: Става дума за последната им вечер заедно - 29 ноември 1913. Какъв е поводът за приятелската сбирка, на която семейство Яворови пристигат първи и какво се случва в тази фатална вечер след поредната сцена на ревност - в звуковия файл.
Валентина Петкова разказва за гостуванията си при Емил Димитров и съпругата му Мариета Гьошева в къщата им в Княжево. За „опитомяването“ на режисьора Николай Волев от половинката му Доротея и аристократичния им дом на ул. Кракра. За скромното битие на Светослав Лучников и жена му Стефка, побрали споделения си живот в стая и кухня на ул. Янтра. За..
Записите са от Националната научна конференция “С перо и меч за свобода и независимост”, която се организира от Дирекция на музеите в град Копривщица, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Софийски университет “Св. Климент Охридски”: Започваме с професор Вера Бонева от Унибит и нейните тези, свързани с..
„О(б)твързан“ – премиера в Театър Възраждане – Тери Фишър, режисьор на спектакъла и част от трупата на театъра: "Изключително умна комедия с много прости средства. За героя не е лесно, той е над нещата, колебанията му го спират. Предизвикателство е да не се плузгаш по повърхността. Опитали сме се да уцелим театралния език, съчетание на танц и текст,..
Покана за София дръм фест от Боян „Бонзи“ Георгиев – барабанист и организатор на фестивала: "Това е единственото ежегодно барабанно събитие. Барабанния ни уъркшоп се казва клиника - пет различни за един ден. Пръв ще е един 16-годишен бъдещ Дейв Уекъл. Всеки, който е бил на барабанна клиника знае, че се води разговор между свирещия и публиката,..
Развитие на креативността при децата и важността на безопасните играчки - говорим по темата с Жени Илиева, предприемач и създател на безопасни детски играчки: "Безопасна е играчка от безопасен материал, да е рециклируем и да не замърсява средата. Пластмасовите играчки са сред първите замърсители на околната среда. Играчката не е просто забавление,..
Цвета Балийска ни представя Фестивала на авторския театър: "Проведохме три дискусии с творци от полето - всеки творец го прави по свой начин и нямаме нужда от дефиниции що е това фестивал на авторски театър. Има разграничение между драматургичен и авторски театър. Разликата е в процеса на създаване - при авторския, процесът на създаване е по време на..