Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Sofia Summer Fest

Емблематичният Васил Найденов
Снимка: Роман Михайлов

Екипът на предаването “Добър вечер, София“ се потопи на живо в радостната атмосфера на Голямата поляна в Южен парк 2, предшестваща откриването на най-чаканото лятно, градско събитие – Sofia Summer Fest.

Първата среша на Роман и Яна беше с една от емблемите на българската музика за всички времена, големият певец Васил Найденов, който бе в процес на подготовка за своя откриващ концерт. Заедно с него в репетиционния процес на фестивалната сцена бяха музикантите Стоян Бозев, Константин Цеков.

“Нашето поколение обичаше да репетира и имаше защо – защото звукът в крайна сметка е много важен, а ние всички сме зависими от него“, отбеляза Васко Найденов. Пожелавам на младите да направят песни, които да се пеят от хората, каза още певецът.

Много истории от своята музикална кариера разказа той -  защо няма малки и големи концерти, за цензурата – тогава и сега, които няма къде да ги чуете, освен в звуковия файл.

Борко Чучков - арт директор на фестивала

От срещата ни с Борко Чучков – арт директор на Sofia Summwr Fest разбрахме какво са подготвили организаторите да видим на фестивалната сцена. Ще има детски представления, театър и кино и разбира се, концерти.

Не е нужно обаче всичко да изброяваме, защото пълна информация може да се намери на страницата на фестивала социалните мрежи.

“Това, на което много наблягаме тази година, са детските представления – от 10 и 11:30 всяка събота и неделя, детско-юношеското кино ще представи панорама на произведените продукции с такава тематика през последните 10 години, сред които много и интересни заглавия: „Петя на моята Петя“, „Диада“, „Случаят Тесла“, „Чичо Коледа“ и други, които ще се излъчат с подкрепата на Националния филмов център. Организаторите на фестивала изразяват  специална благодарност и на Министерството на културата и Столичната община, които ни подкрепиха, за да ни има“, посочи Чучков.

В програмата е заложено разнообразие от комедийни представления и не само. Зрителите ще могат да видят на една сцена Теодора Духовникова и Захари Бахаров с „Това не го казвай“, изяви на стендъп артисти, както и „Пощенска кутия за приказки“.

Очакват ни и много концерти: 28 юли – Керана и космонавтите, 9 август – Папи Ханс.

На 19 август се очаква Sofia Summer Fest да промени локацията си. Подробности чуйте в разговора с Борислав Чучков в звуковия файл.


Дамата на фестивала Ани Андреева продължи да разказва:

“Подготвили сме един фестивал за детско и младежко кино, събрахме всички детски и младежки филми, излизали по българските кина. Идеята е чрез най-гледаните и търсени филми да съберем малките зрители и техните родители в един фестивал. Изключително сме благодарни на НФЦ, че подкрепиха тази наша инициатива като част техните културни прояви, посочи тя. Фестивалът ще има и своя кауза – да се възроди производството на  българско детско кино. Чуйте повече от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети. Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

обновено на 07.09.24 в 18:16
Анна Каменова

Историята оживява - Маджаровият род - Анна Каменова

В днешната ни среща продължаваме разказа за една от значимите фамилии по нашите земи. Маджаровият род, с корени във възрожденска Копривщица, се отличава с просветените си представители. А един от тях разбива стереотипите на 20-и век.  Нейното име е Анна Михайлова Маджарова, по-късно по мъж Стайнова. Родена е на 31и декември 1894 г. в древния град..

публикувано на 07.09.24 в 15:55

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец:

публикувано на 07.09.24 в 15:00
Радослав Механджийски

Голямо европейско преживяване

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Почече за идеята, организацията и някои експонати - от Радослав Механджийски: "Подобни форуми стимулират пазара...

публикувано на 07.09.24 в 11:48

Накъде - към корени и гранки

Фолклорен фестивал "Корени и гранки" в Осоица - Елена Джукова с подробностите: "Пресъздаваме истинска сватба с бръснар за младоженеца на място. Дърворезба, вълна - как тя стига до нас. Подправки - шарена сол. Вихроний Попнеделев ще ни покаже как превръща глината в разни неща. Ще има и работилница за тесто - ще си изпечем и хапнем на печка на дърва." Още..

обновено на 07.09.24 в 11:40

Нов живот на историята

Повече за "Историите зад фасадите" на емблематични софийски сгради - в разказа на организаторката Йордана Николова от РИМ - София "Смисълът е да препращаме от едни хора към други чрез сградите. Нов живот на историята." Подробности, конкретни примери, място и време на изложбата и мястото ѝ като притегателен център към разрастващия се интерес към историите..

публикувано на 07.09.24 в 10:23

Децата преживяват всичко чрез игри сред природата

Десислава Маринова от Active Kids за поредното детско приключение по ветроходство: "Спортът развива най-различни качества, най-малките са петгодишни. Те се учат на работа в екип.Уважение към природата. Запознават се с различните части на лодката, с терминологията на ветроходството. Язовир Искър е най-достъпната точка. Човек може да се потопи в много..

публикувано на 07.09.24 в 11:20