Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

Д-р Александрина Котова

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве". 

Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата". 

Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат за 2023 година сочат, че всеки 6-и българин живее сам.  А посттравматичният стрес и кризисните световни събития продължиха да влошават психичното здраве. Почти всички, ако нямат персонална нужда от психологическа подкрепа, със сигурност имат член на семейството или близък с необходимост от професионална помощ.

Колко знаем обаче за компетенциите на специалистите по ментално здраве?

Как да подходим към психотичните пациенти, ако попаднем в ситуация на близост?

Как да убедим човек с психичен проблем да се лекува?

Какво знаем за профила на действие на съвременните психиатрични медикаменти?

Колко е важно между лекар и пациент да има доверие, особено когато е “болна” душата?

Защо д-р Котова е на мнение, че когато имаме нужда от помощ, не трябва да се отказваме само защото не сме срещнали “нашия” специалист?

Какви рискове, но и удовлетворение среща един психиатър в работата си с хората?

Отговорите – в "Двете страни на монетата" с Ани Владимирова и София Владимирова. 

По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Докладът за състоянието на градовете и регионите 2024 г.

Един от важните елементи на Европейската седмица на градовете и регионите (най-голямото събитие в сферата на кохезионната политика с над 5000 делегати и над 200 панела), е докладът за състоянието на градовете и регионите. Той вече е факт и ето някои от важните моменти в него. 180 са регионите в ЕС, които са се присъединили към Инициативата за..

публикувано на 10.10.24 в 13:19

Българският игрален филм "Преди да забравя" е посветен на болестта Алцхаймер

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Теодора и Станислав Дончеви, сплотено семейство в живота и в изкуството. Авторски тандем на много важни игрални и документални филми. Станислав Дончев прави първия си късометражен филм, който заснема с VHS камера, на 12 години. Като студент е сценарист, режисьор и продуцент на две пълнометражни игрални..

публикувано на 10.10.24 в 12:57

Благотвориетелен концерт помага на Коко да продължи своето лечение

Танцьорите от Клуба за народни танци "Луди, млади и игриви" организират благотворителен концерт в помощ на 13-годишния Коко - син на художествения ръководител на ансамбъла. На сцената на ОКИ "Искър" на 12 октомври, от 11 часа ще се съберат няколко състава, които ще подкрепят благотворителната инициатива. "Той е с диагноза атактична детска..

публикувано на 10.10.24 в 12:22

600 ученици ще участват в традиционния туристически поход от хижа "Алеко" до Черни връх

На 11 октомври ще се проведе традиционния туристически поход за ученици от хижа „Алеко“ до Черни връх. Очаква се в него да се включат около 600 деца и младежи. Събитието е най-масовото от този тип на Витоша, насочено към ученици от V до ХII клас. То е знаково за столицата, каза пред Радио София председателят на Българския туристически съюз..

публикувано на 10.10.24 в 12:07

Добрата работна среда е ключова за психичното здраве

Безопасната и здравословна работна среда може да бъде защитен фактор за психиката, подчертава Световната здравна организация във връзка с Деня на психичното здраве , който отбелязваме на 10-и октомври. Тази година темата е посветена на менталното здраве на работното място .  Нездравословните ситуации, които представляват значителен риск за психичното..

публикувано на 10.10.24 в 10:09

НСА става все по-предпочитано учебно заведение, предлага и обучение за медицински сестри

67 спортни специалности предлага Националната спортна академия „Васил Левски“. За втора година висшето училище приема студенти и в специалността Медицинска сестра, каза пред Радио София зам.-ректорът по учебната дейност на НСА доц. Христо Андонов. Сключени са договори с големи болници, които осигуряват стипендии и стажове на най-добрите студенти...

публикувано на 10.10.24 в 09:03

Облаците се разкъсват, в София - около 24°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София - около 24°. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра - около 12°. По Черноморието ще бъде..

публикувано на 10.10.24 в 07:35