Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Пламен Манасиев - от гимназията в Бургас до голямата сцена

Днес той е един от най-разпознаваемите гласове в дублажа

Актьорът Пламен Манасиев
Снимка: Деси Попова

Пламен Манасиев няма нужда от представяне, но има много за разказване – за театър, за роли, за дублаж…
     

На 24 октомври публиката ще има съкровена среща с обичания актьор на Камерна сцена “Сълза и смях“ в представлението “Скрити лимонки“ на режисьора Николай Поляков, което по думите на актьора представлява дамско представяне в шест монолога но…"режисьорът реши, че трябва да има един мъж, който да е въвеждащ в цялата обстановка. Играем го почти една година с доста голям успех, салоните са пълни, а публиката мисля, че е много доволна", посочи Пламен Манасиев.

"Невинно малко убийство" отново с негово участие, ще можем да видим на 29 октомври в “Театро“.

"Това представление го играем вече втора година, но с малки промени в актьорския състав от миналата година – на мястото на Неда Спасова и Дария Симеонова, поради майчинството на Дария, влезе Дениза Павлова, изключително талантливо момиче от младите попълнения и надявам се отново залата да е пълна", коментира актьорът от театър "София".

  • Предизвикателство ли е да не си на твоята сцена, тази, която приемаш за свой дом? - логичен въпрос по време на ремонт на неговия театър

"Думата „дом“ е точна, защото през годините съм прекарвал повече време в театъра, отколкото вкъщи. Сега сме леко като бездомни... Слава Богу, че колегите от другите театри, в които играем – Театър „Българска армия“,  Младежкия театър, „Сълза и смях“, "Театро", подхождат с голямо разбиране към това, че сме в ремонт и имаме нужда да играем и репетираме. Отнасят се много колегиално, дават ни възможност, използваме всяка дупчица в програмата им, за да се вместим и да сложим нашите представления", подчерта актьорът. Разбира се, покрай всеки ремонт не липсват и предизвикателства, такива има и при актьорите – за тях ще чуете в разговора.

  • От гимназията в Бургас, до голямата сцена

Всичко започна много случайно в ученическите ми години, когато бях в гимназията, в първи подготвителен курс. Посетихме представление на една прекрасна бургаска  детска театрална трупа, с ръководител Димитър Еленов - страхотен човек, режисьор. Представлението „Вие ли сте обитателите на земята“ ни хареса страшно много. Тогава 40-50 човека от различните класове решихме да си направим драм-състав в училището. Директорката каза, че е невъзможно, но ще потърси вариант. Тогава започнах в новосформирания драм-състав в Младежкия дом на Бургас, при актьора Емил Марков, на когото и досега казвам “учителю“ - разказа Пламен Манасиев.

В началото той възприема всичко като развлечение, приятен начин за уплътняване на времето, но след завършване на гимназията решава, че ще кандидатства във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ), сред 1500 души за 30 актьорски места. Първоначално е скъсан  във втория кръг и претърпява разочарование.

"Драма, от една страна в семейството, и лична... Почти се бях отказал, но в казармата срещнах съученици от гимназията, които вече бяха влезли  във ВИТИЗ. Те ме убедиха и кандидатствах отново", разказа актьорът.
Започва да учи през 1986 година в класа на проф. Николай Люцканов, когото определя като  “брилянтен преподавател с отношение към всеки, режисьор, човек ерудит“. През 1990-а завършва театралната академия и се явява на конкурс в театър “София“, на чиято сцена се изявява и до ден-днешен.

  • Днес той е един от най-изявените гласове в дублажа

Като повечето неща в живота му, и това става случайно - разкри актьорът. През 1992 г. гласът му впечатлява режисьор, присъствал на негово представление. Отива на проби в БНТ.

По негови думи, попада на екип, който е доста напред с материала, сред вече изявени имена като Иван Танев, Васил Бинев, Милена Живкова, Таня Димитрова, Силви Русинов, "хора, които от години работят в тази сфера и за тях няма никакви тайни в дублажа".
Какво се случва и как продължава нататък, чуйте увлекателния разказ на актьора с кадифен глас, Пламен Манасиев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна и Бонзи

Група "Oddcrew" - с нов сингъл и видео, предстоят албум и турне

За нов сингъл, видео и концерт на група "Oddcrew"  в предаването "Добър вечер, София“ разказа барабанистът  Боян Георгиев-Бонзи. Той ни върна над във времето,  в дните на ковид пандемията – за повечето хора период на застой, който - оказва се,  за групата e бил изпълнен с творчески активности. Те са:  Васко Райков – вокал, Васил..

публикувано на 18.10.24 в 17:41
Адриан Николов

Адриан Николов: Ефектът от забавянето на инфлацията вероятно няма да се запази дълго

Инфлацията в България се забави рязко през септември до 1,2% от 2,1% през август, достигайки най-ниското ниво от март 2021 г. насам, показват данните на Националния статистически институт. Инфлацията в едва 9 други страни-членки на ЕС е по-ниска от българската, а в други 17 е по-висока. По-слабото нарастване на цените в здравеопазването, както..

публикувано на 18.10.24 в 17:07

Какво е качеството на водата в София?

публикувано на 18.10.24 в 16:08

В поетичен спектакъл в Дома на киното жените се показват силни и свободни

Жените със своята красота и нежност са вдъхновителки за много лирични произведения. Но не само. Тази неделя от 16 ч. в столичния „Дом на киното”, в рамките на фестивала „Синелибри“ ще се състои поетичен спектакъл, посветен на женската сила. Озаглавен е „Виж ме: силна и свободна“, а инициатори са активист(к)и от фондация „Emprove“ и „Жените..

публикувано на 18.10.24 в 15:32
Лидерът на

Кризата в Близкия изток и странното поведение на Тръмп малко преди вота за президент на САЩ

Лидерът на Хамас Яхия Синуар бе убит от израелски войници в Газа в сряда. От Държавния департамент на Съединените щати посочиха, че със смъртта на Синуар се е премахнала основната пречка за спиране на огъня в Газа. Подобни коментари бяха определени като опростени. От Държавния департамент говорителят Матю Милър каза, лидерът на Хамас е..

публикувано на 18.10.24 в 14:55

Как изглеждат емоциите като кукли?

"Емоционалното пътешествие: откриване на емоциите през куклите" е  двудневен уъркшоп, в който ще бъдат разгледани емоциите и техния израз чрез ръчно изработени кукли.   Водени от опитните фасилитатори – Юлия Коларова - куклена актриса и Рафаил Николов - холистичен терапевт, участниците ще се потопят в света на емоциите и тяхното влияние върху..

публикувано на 18.10.24 в 14:20

Дизайнът - изложби, преглед, симпозиум в 10-дневния фестивал "Мелба"

Седмото издание на фестивала международния фестивал за дизайн "Мелба"  ще се проведе в първата 10-дневка на ноември. Събитието ще представи някои от най-влиятелните специалисти в сферата на графичния дизайн, изследванията в тази област, илюстрацията, архитектурата, кураторската работа, продуктовия и индустриалния дизайн. За..

публикувано на 18.10.24 в 13:59