Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Писатели в метрото – защо не?

| ажурирано 20.5.14. 13.58 БНР Новини
6
Фотографија: Венета Павлова

В месеца, в който отбелязваме Празника на славянската писменост и на българската просвета и култура, две станции на столичното метро: Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и Стадион „Васил Левски”, са територия на изложбата „Писатели през фотообектива”. Влизайки в метрополитена, посетителите могат да се насладят на ретрофотографии, запечатали прочути, но и позабравени наши майстори на словото. Да усетят чара на времето, когато в ателиетата фотографите са търсели специални ракурси и осветление, за да представят най-интересно дадена личност. Или са градили специални композиции за груповите снимки – каквато е например тази със сътрудници на прочутото литературно списание „Златорог” (1920-1943 г.). Създател и редактор на изданието е известният критик Владимир Василев. Сред авторите в списанието са големи имена в нашата литература като Йордан Йовков, Емилиян Станев, Елисавета Багряна, Ангел Каралийчев и много други. Виждайки интересната фотография в метрото, пътниците биха могли да потърсят повече информация за списанието, свързано тясно с културния разцвет на България между двете световни войни.

Сътрудници на списание Златорог.
Изложбата с постери е под патронажа на Столична община. Оригиналните снимки са притежание на Националния литературен музей. Нейни организатори са фондациите „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС) и „Америка за България”. Фотосите са дигитализирани със средства по международния проект EuropeanaPhotography.

Неговата идея е да бъдат събрани фотографии с художествена ценност от първите стотина години на това изкуство, и по-точно – от 1839 до 1939-а – казва в интервю за Радио България Екатерина Дикова, проектов мениджър в НАБИС. Всъщност, нашето българско участие се оказа доста успешно, защото вече имаме събрани около 16 хиляди снимки при положение, че бяха договорени 15 хиляди. В него участват 19 организации от 13 европейски държави. Наскоро беше открита изложба „Нашето вчера” в Пиза (и с българско участие), която очакваме да гостува в България тази есен.

16-хилядният български архив съдържа фотоси, предоставени от 15 институции (архиви, музеи, библиотеки) и от трима частни колекционери. Темите в него са разнообразни: от етнографията и образованието до гражданските и професионалните обединения. И още: от Руско-турската освободителна за България война до двете Балкански и Първата световна. От промените в града и селото до пейзажните снимки, от портретите на известни личности: монарси, политици, военни, хора на културата – до обикновените български семейства. Предвижда се постерите с изображения на български литератори да бъдат експонирани и в други метростанции до 15 юни.

Снимките са предоставени от НАБИС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерија