Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолклорни и джаз акценти" в Първо студио на Радио Пловдив

На 14 май 2014 г. от 19 ч. „Камерна сцена Пловдив“ посрещаименития български пианист Марио Станчев.  Той пристига от Лион специално по покана на джаз китариста Веселин Койчев, с когото ще представят проекта  „Фолклорни и джаз акценти“ в Първо студио на Радио Пловдив. В концерта ще участват още академичният народен хор на АМТИИ с диригент Костадин Бураджиев и кавалджията Васил Василев. 

 „Фолклорни и джаз акценти“ включва някои от най-красивите български народни песни, обработени за дамски народен хор и аранжирани с хармоничните и ритмически похвати на джаза и фюжъна.  Обработките са на Веселин Койчев Костадин Бураджиев, , Вичка Николова и Цветан Недялков. Ще бъдат изпълнени и авторски пиеси в български стил на Марио Станчев и Дарин Бърнев.

Марио Станчев е сред най-успелите в световен мащаб български джазови музиканти, блестящо реализирали потенциала си в чужбина. Живее във Франция от 1980 г. През 1981 г. печели международния конкурс по джаз импровизация в Лион, където по-късно основава департамента по джаз към Лионската консерватория. Преподава там и до днес. Концертира из цяла Европа, САЩ, Канада, Китай, изявява се като солов пианист и участник в различни формации, в кариерата си работи с музиканти като Майк Ричмънд, Енрико Рава, Рон Картър, Андре Чекарели, Адам Нусбаум, Филип Петручани, Симеон Щерев и др.  Сериозна част от творчеството му е базирана на българската народна музика.  За неговите композиции и оркестрации  международната критика е единодушна:  „Класически влияния и български фолклор, претворени в модерен джаз, който не забравя да суингира!“. „Мащабните и колоритни оркестрации на Марио Станчев се вписват в традициите, от които и Дюк Елингтън не би се отказал.  Той дава на своите музиканти шанса да покажат истинската си стойност“.

Веселин Койчев е име, с което Пловдив неслучайно се гордее. Ръководител на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени”.  Автор на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Смесването на джаза с елементи на рок, българска народна музика и класическа музика са в основата на неговото творчество. Изявява се с най-големите имана на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени. В дискографията му са 10 албума, в кариерата си има над 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас, Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!