Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт салонът на Радио Благоевград бе домакин на премиерата на книгата "Да последваш тюлена монах" на Росица Йосифова

4
Книгата бе представена от рецензента й проф., д-р Георг Краев
Снимка: Радио Благоевград

Премиерата на книгата с пътеписи "Да последваш тюлена монах" и срещата с автора Росица Йосифова и рецензента проф. Георг Краев се превърна в истинско пътешественическо преживяване за публиката. Пътешествие не само из екзточните места, увлекателно описани от Росица Йосифова, но и пътешествие към чистия български език, към нас самите. "Блазе на онези, които могат да тръгнат по друмищата на света и да търсят, и да намират метафорите на отминалите дни, да намират своите тюлени." - пише проф.д-р Георг Краев в увода на книгата.

Арт салонът на Радио Благоевград бе домакин на премиерата на книгата "Да последваш тюлена монах: Пътеписи от Средиземноморието". След Благоевград започва пътешествието на книгата и по други градове и в ръцете и душите на читателите. Но Благоевград не е избран случайно, това е родният град на Росица. Макар и да не живее вече в Благоевград и със силно развита номадска страст, Благоевград остава в сърцето й.

Росица Йосифова работи като логопед вече 22 години. Доктор е по социална психология и преподава в НБУ, София. Наред с десетките научни статии, монографиите и другите професионални книги,  пише поезия и проза.

През 2001 г. издава първата си самостоятелна стихосбирка „Роса остава”, която печели наградата „Мара Михайлова” на конкурса „Южна пролет” в гр. Хасково. Втората й поетична книга - „Непривързани думи” е книга с тристишия (хайку).

Йосифова печели няколко последователни световни конкурса за илюстровано хайку (хайга) заедно с художника Атанас Василев в Япония.

Авторката превежда на български език поезия от френски език /за антологията „Сенки и светлини”/, а също и книгата на македонския автор Димитър Аргакиев – „Ден в Драинци”. Публикува поезия и в чуждестранни издания на английски, френски, немски, италиански, гръцки, македонски, японски и др. езици.

„Да последваш тюлена монах” е първата й художествена книга в проза.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия