Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Folk five +" в Първо студио на Радио Пловдив

Заключителният концерт от пролетния сезон на „Камерна сцена Пловдив“ ще изнесат в Първо студио на Радио Пловдив музикантите от „Folk five +“ със специалното участие на Петър Салчев (вокал) и словенката Звездана Новакович (вокал и арфа). Концертът ще е на 30-и май от 19 часа.

„Folk five +“ е млада пловдивска формация от възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Участниците в нея са дълбоко свързани с Академията и имат обща сценична история. Преди година у тях се ражда идеята да се съберат заедно, за да представят традиционния български фолклор в различна светлина, която да го направи по-разпознаваем, интересен и актуален сред младите хора. 

Концепцията им е нестандартна, както нестандартно е и съчетанието на инструментите, на които свирят - Васил Василев (кавал), Владимир Владимиров (тамбура), Деница Василева (вокал), Десислава Петкова (контрабас), Владимир Петков (пиано) и Живко Михов (ударни). 

Това подпомага диалогичността и интерактивността между музикантите на полето на етномузиката. В същото време е предпоставка за нови творчески импулси чрез съчетаване на фолклор с поп и джаз елементи, традиционно и модерно, локално и глобално.

През февруари групата изнесе благотворителен концерт в полза на идеята за ремонтиране на Жълтото училище в Стария Пловдив. В момента „Folk five +“ работят върху първия си албум, който ще включва авторска музика и аранжименти на фолклорна основа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!