Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград удостои с награда участници в събора "Пирин пее" - 2014

2
Фолклорната група от село Брезница спечели специалната награда на Радио Благоевград

Като обществена медия Радио Благоевград освен, че отразяваше за своите слушатели един от най-големите събори на народното творчество у нас "Пирин пее", но и връчи своя награда на група от млади хора, които съхраняват автентичния фолклор на родното си място. Със специална награда от Радио Благоевград в XIV-тото издание на Събора на народното творчество "Пирин пее", проведен на 2 и 3 август в местността Предела, бе удостоена Фолклорната група при Читалище "Петко Рачов Славейков - 1938" в село Брезница, община Гоце Делчев. 

Фолклорната група с ръководител Насие Кусин получава от медията  Грамота за съхраняване на традициите и фолклора на населеното място, в което живеят и професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград.

Групата изпълнява разнообразни фолклорни песни от цяла Югозападна България, но това, с което се представи на събора "Пирин пее" са стари автентични обредни песни, характерни за село Брезница. Интересни са и костюмите, с които групата за първи път излиза на сцена извън родното село, а именно много стар еднопрестилечен костюм, възстановен от Салих Буковян по спомени на възрастните жени в селото. Особено ценен е един елемент от брезнишкото традиционно облекло - това са везаните шалвари. Те са забележителни с това, че всеки чифт е уникален, в бродерията има истинска сърма, конците са оцветявани с естествени багрила и са бродирани върху ръчно тъкан избелван плат. "Това са остатъци от един отдавнашен и може би остарял свят, но ценен, защото допринася за колорита и богатството на съвременния забързан и глобализиран свят." - коментира за Радио Благоевград Салих Буковян.  

Наградата, която Радио Благоевград връчва е израз на подкрепата на Радиото на Югозапада на младите хора, които имат нужда от изява, на ентусиазма им за съхраняване на регионалните традиции и не на последно място - израз на подкрепа на малките населени места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия