Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград е съорганизатор на Международния фестивал "Малешево пее и танцува" - 2014

Над 2 800 участници от България, Македония, Сърбия, Молдова, Албания, Черна гора, Грузия и Турция се изявиха на сцените на XI-тия Международен фестивал "Малешево пее и танцува" - Микрево 2014 г. Малкото малешевско село посрещна хилядите посланици на автентичния и обработен фолклор. Над 22 области от България бяха представени от талантливи самодейни изпълнители, заредени с много хъс и желание да покажат красотата и богатството на  българската фолклорна магия.  Най-много бяха участниците от Благоевградска и Софийска области. Участниците от другите държави също с голям ентусиазъм демонстрираха красотата на народните си традиции, съхранени през вековете в песен, мелодия и танц.

 „Малешево пее и танцува” е значим международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор, има конкурсен характер. Провежда се под патронажа на Министерството на културата, главен организатор е Община Струмяни, съорганизатори са БНР Радио Благоевград и Арт център „Илинденци”.

Всяка година, като съорганизатор на форума, Радио Благоевград присъжда своя награда на млад изпълнител, с което поощрява търсещите изява млади хора, които горят с магията на българския фолклор. Тази година "откритието" на Радио Благоевград е ученичката от паралелка с профил „Музика“ в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Благоевград Соня Ковачка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!