Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калуня-каля" на Георги Божинов беше представен в любимия град на автора Благоевград на неговия 91-ви рожден ден

Снимка: Радио Благоевград

Радио Благоевград започна много силно своя нова ежемесечна поредица от литературни събития "Литературни дни в Радио Благоевград" с автори и произведения, подбрани от водещия на предаването за литература "Страници" Валентин Дишев. Първото събитие бе представянето на романа-сензация за миналата година "Калуня-каля" на Георги Божинов. Това се случи в Голямото концертно студио на Радио Благоевград в деня, в който се навършиха 91 години от рождението на Георги Божинов. 

За автора и книгата му говориха писатели, които са познавали лично Георги Божинов - Никола Радев, Валентин Караманчев, Борислав Владиков, Красимира Кацарска и други. Сред присъстващите беше и една от дъщерите на Божинов - Яна. А водещ на събитието беше писателят, който е преоткрил романа - Деян Енев. В началото на миналата година писателят Деян Енев открива съвсем случайно на сергия край пазара в „Красно село“ книгата "Калуня-каля", издадена през 1988 година. Купува я за 2 лева и я прочита. Но всъщност нищо не е случайно – скоро Енев е убеден, че е открил един диамант на българската литература. За по-малко от три месеца след отпечатването на романа под знака на Издателска къща „Хермес“ три тиража са напълно изчерпани.  Сега „Калуня-каля“ излезе в четвърти тираж. Издателството я обяви за свой български роман на годината, а по време на ежегодния Панаир на книгата забравеният шедьовър се сдоби с още две престижни годишни отличия: почетна награда от книжарници „Хеликон“ и „Златен лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост за 2014 година.

Благоевград е бил любимият град на Георги Божинов. В него са преминали най-зрелите му и силни години. Бил е кореспондент на в. „Литературен фронт“, БТА и в. „Труд“, често е оставал без работа заради журналистическите си дописки срещу режима. Но Благоевград има и сантиментална стойност за Георги Божинов. Неговият дядо Божин е воювал по тези земи по турско време и е починал тук. Писателят е бил влюбен във всичко в този край – природата, хората, нравите – и е признавал многократно, че за него това е най-красивото кътче на света.

Премиерата на „Калуня-каля“ навръх рождения ден на автора в любимия му град е своеобразен поклон към неговото огромно по значимост творчество.

Публиката имаше възможност да види и документалния филм "По закона на писателя" - за завръщането на "Калуня-каля" и за нейния автор Георги Божинов. Режисьор на филма е Давид Иерохам, оператор - Александър Стоянов. Лентата е с участието на: Деян Енев, Яна Божинова, Милка Рускова, Валентин Караманчев, Валентин Георгиев, Никола Радев, Кирил Караколев, Стойо Вартоломеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!