Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Спространов е носителят на голямата награда "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР

Снимка: Владимир Тренчев

Тома Спространов е носителят на голямата наградата "Сирак Скитник" 2016 за значим принос в развитието на БНР.

На 25 януари в Първо студио на Българското национално радио се състоя церемония за връчване на годишните награди на БНР за творчески постижения, професионализъм, за отговорност и обществена мисия "Сирак Скитник". Учредени през 2001 година, те носят името на първия директор на Радио София – талантлив художник, поет, критик, театрал и общественик. Наградите са обособени в три категории – значим принос в развитието на БНР, за радиожурналистика и за радиопредаване. Номинациите се правят от творческите колегии на програмите и дирекциите на БНР. Изборът на победителите се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР.

Гласът на музикалния редактор и водещ Тома Спространов звучи в ефира на БНР от пет десетилетия, формирайки музикалния вкус на няколко поколения, давайки трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните български поп и рок звезди. Спространов е автентичният символ на българската музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, колеги и студенти. През годините предаванията му се записват на магнетофон, издават се на плочи от "Балкантон". Благодарение на Това Спространов българските слушатели за първи път чуват "Бийтълс", "Ролинг Стоунс" и "Шадоус", гостуват му световни звезди като Тина Търнър.

Неговото първо предаване "Любопитно петолиние", стартирало през януари 1967 г. по Радио Пловдив, продължава да се излъчва. През януари 1979 г. по "Хоризонт" започва излъчването на емблематичното "Пулсиращи ноти", което заедно с "Любими до болка", продължава да звучи в ефира. Миналата година по повод 75-ия му рожден ден Тома Спространов бе отличен с наградата "Златен век". 

"Сирак Скитник" 2016 получава човек, чиято личност и радиоприсъствие носи усещане за празничност. Човек с огромна музикална култура, чийто глас звучи в радиоефира вече пет десетилетия. Благодарим за неговия плам, принос и дух, каза генералният директор на БНР Александър Велев.

Сред бурни аплодисменти Тома Спространов изрази признателност за наградата на тези, които са го номинирали и на тези, които преди пет десетилетия са му дали микрофона в Радио Пловдив във време, когато е имал право да пуска само една западна песен седмично.

Тома Спространов получи и наградата "Златен глас" на фондация "Надежда Дженева", учредена от Кеворк Кеворкян в памет на журналистката, която бе едно от знаковите имена на програма "Хоризонт". Носителят на отличието за 2016-а е също Тома Спространов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!