Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните редактори на БНР с голямата награда "Сирак Скитник"

Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

БНР Новини

Музикалните редактори на Българското национално радио спечелиха голямата награда "Сирак Скитник". Те получиха приза на тържествен концерт в Първо студио на Националното радио. Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Днес БНР навършва 83 години според указа, който е издаден през 1935 г. от цар Борис Трети. Но летоброенето може би започва малко преди това. Защото ние установихме, че в Европа повечето обществени радиа започват летоброенето си от момента на първото излъчване. А в България то е станало през ноември 1929 г. Така че догодина ще отбележим 90 години от първото радиоизлъчване, каза в началото на церемонията генералният директор на БНР Александър Велев

Скъпи приятели, честит празник! Много път сте изминали. Много неща сме чули от радиото, което обичаме, което ни информира, което има обществен и политически живот. Но то дава и културата на България. В годините с вашите радиотеатри, със Златния фонд, с прекрасните деца от Детския радиохор на БНР, които поканихме, за да открият Председателството, вие трябва да сте горди, че работите в БНР. Защото то е школа на млади журналисти, то е стандарт за професията, то е институция, обяви председателят на 44-тия парламент Цвета Караянчева

Музикалните редактори бяха отличени за проявен висок професионализъм, отстояване на обществения престиж на БНР при безпрецедентния натиск в началото на 2017 година по време на кризата с "Музикаутор". 

Тази награда е за принос – преди всичко към достойнството на БНР. Тя е знак на уважение към едно необикновено усилие, обусловено от отдаденост, професионализъм и сериозен талант. Голямата награда е и признание за качествата и уменията на тези великолепни радиопрофесионалисти, които не позволиха Българското национално радио да загуби своя глас и своето име, каза председателят на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която връчи голямата награда "Сирак Скитник" на музикалните екипи на БНР за цялостен принос към програмите. От тяхно име Елена Ангелова, отговорен музикален редактор на програма "Хоризонт", заяви:

Спомням си как ме извикаха в кабинета на Мартин Минков, за да ми кажат, че от 1-ви януари няма да имаме договор с "Музикаутор" и няма да можем да пускаме почти никаква музика. Пълен шок! За два дни променихме вече готовата празнична програма – едните зареждаха народна музика, другите зараждаха класическа музика, третите – джаз, само това имахме право да пускаме. Не след дълго обаче български музиканти започнаха да ни преотстъпват правата си, за да можем да излъчваме тяхната музика. Тук е моментът за аплодисменти за тях.Отличените с награди

Наградата за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия спечели Пламен Коцев, автор и водещ на серията от предавания "Видин безпътният - кръстопът" в Радио Видин. Призът е и за цялостното му журналистическо присъствие и отдаденост при поставянето на острите социални проблеми и трудната съдба на хората в този регион.

Програмният директор на БНР Мартин Минков връчи наградата за радиожурналистика на водещия в една от най-младите радиостанции в БНР – РРС Видин:

Едно от най-важните изисквания за добра радиожурналистика е умението да се открият и откроят същностните проблеми на обществения и социален живот, да се поставят въпроси и да се търсят решения. Не е достатъчно просто да се маркира или отразява. Трябва да се търси в дълбочина, да се анализират причините, да се открои човешкото измерение, да се намери обществената значимост. В една от по-младите, но вече много популярна регионална програма в системата на нашата обществена медия - Радио Видин, има ярък пример за такава радиожурналистика.

Новият сайт archives.bnr.bg, който предлага достъп до Архивния фонд на БНР, получи отличието за радиопроект. Александър Велев връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов с думите: 

Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радиопоколения от 1935 година до наши дни. За кратък период екипът разработи лого, визия, структура на сайта и оттогава БНР предлага отворен достъп до част от този архив чрез уеб базирана система от данни

Със "Златен глас" беше отличен журналистът в програма "Хоризонт" - Николай Петров, редактор и водещ в редакция "Новини". 

Годишните награди "Сирак Скитник" са учредени през 2001 г. Те носят името на първия директор на Радио София. Нейни носители са били легенди като Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване.

-----------------------------
снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия