Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинации за Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР за 2019 година

| обновено на 17.01.20 в 11:23
Снимка: БНР, архив

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Програма „Хоризонт“.

  • Номинацията е за цялостен принос в развитието на българската медийна система и утвърждаването на БНР като медия с най-високо обществено доверие. За последователно отстояване на истината и свободата на изразяване, довело до институционални действия за промяна в медийната политика на страната.

2. Номинация на РРС Благоевград  - Людмила Кръстева Божинова, отговорен звукорежисьор.

  • Професионалист с доказан опит. Повече от 30 години е зад пулта на Регионалната радиостанция. 20 години е отговорен звукорежисьор. Автор на над 60 опознавателни  сигнали на медията и множество рекламни клипове. 10 години автор и водещ на предаването „Когато рок енд рола беше млад“. Китарист и композитор. Автор на над 40 песни и една детска рок опера.

3.  Номинация на РРС Бургас – Мартин Минков, програмен директор на БНР.

  • Номинацията на Мартин Минков е за значим принос в развитието на Българското национално радио. Той има зад гърба си 40-годишен професионален опит. Роден е през 1955 година. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи в БНР от 1979 г. Бил е репортер, редактор, водещ на информационни и обзорни предавания, външнополитически коментатор, главен редактор на програма „Хоризонт“ и заместник-генерален директор на БНР през 1997 г. Дългогодишен кореспондент в Скопие. Оглавява Радио Бургас през 2012 г. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

4. Номинация на РРС Видин – Регионална радиостанция на БНР Радио Видин.

  • Радио Видин е седмата регионална радиостанция на Българското национално радио. Медията стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Седем  месеца по-късно програмата се увеличава на 12 часа. На петата година от старта Радиото излъчва 18 часа собствена програма, а днес вече предлага 24-часова програма, поддържа интернет страница и профили в социалните медии. Непрекъснатият ръст на слушателската аудитория на Радио Видин намира своето естествено обяснение във факта, че от момента на създаването си Радиото остава вярно на максимата да е „близо до хората“. То е в услуга на своите слушатели и потребители със стремежа си да информира, образова, възпитава и забавлява.

5. Номинация от Дирекция „Музикална къща БНР“ – Дирекция „Международно сътрудничество“.

  • Дирекция „Музикална къща БНР“ номинира дирекция “Международно сътрудничество” за цялостен принос в утвърждаването на международния престиж на БНР и осигуряване на активно участие в дейността на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), както и в значими международни проекти и инициативи. Със съдействието на дирекцията през 2019 г. бяха организирани две важни международни събития.  На 25 януари БНР организира конференцията „Бъдещето на обществените медии в цифровата ера“ с участието на чуждестранни експерти от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и от кабинета на еврокомисаря Мария Габриел. През април БНР беше домакин на 25-ата Радиоасамблея - едно от най-важните събития в календара на обществените радиоорганизации в Европа. То привлече рекорден брой участници. Отличната организация получи високо признание, както от страна на делегатите, така и от ръководството на EBU.

6. Номинация на Главна редакция „Радио България“  – Редакция „Интернет“ на Радио България.

  • Екипът на редакция „Интернет“ представя в световното медийно пространство по възможно най-добрия начин труда на своите колеги, като предлага богато илюстрован мултимедиен продукт на 10 езика (български, английски, немски, руски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански и турски). Гради модерния образ на страната ни, представяйки нейната история и култура, традициите, фолклора и всекидневието на българина, както и приноса на българите в световното развитие. Това е продукт, с какъвто могат да се похвалят малко медии в света.

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – Явор Стаматов, старши редактор в програма „Хоризонт“.

  • Явор Стаматов е старши редактор, водещ на новините по „Хоризонт“, на предаванията „Новинарски час“ и „Неделя 150“. Откроява се с умението да бъде интелигентно провокативен към своите събеседници, като спазва задължителната за журналист от обществена медия дистанцираност и безпристрастност. Немалко от интервютата, направени от Явор Стаматов в предаването „Неделя 150“ през годината, произведоха новини, които бяха широко цитирани от други медии.

2. Номинация на РРС Благоевград – Иван Димитров Близнаков, отговорен редактор.

  • Иван Близнаков е журналистът с най-много опит в Радио Благоевград. В медията е от 1984 година. За това време се е утвърдил с творческа  индивидуалност,  със свой стил, отлична езикова и обща култура и позиция. От 22 години се е специализирал в спортната журналистика. Автор е на редица проблемни материали, засягащи спорта в Югозапада, уважава  гледната  точка  на опонента си и винаги е прецизен в изказа си.

3. Номинация на РРС Бургас – Стефка Бакърджиева, журналист.

  • Стефка Бакърджиева реализира десетки социални кампании в помощ на хората в неравностойно положение. Тя е идейният генератор за благотворителни каузи, насочени към най-нуждаещите се от Бургас и областта. Така продължава, утвърждава и развива обществената роля и функция на Регионалната станция на Българското национално радио в Бургас да помага на тези, които имат нужда от социална подкрепа. Благодарение на професионализма на Стефка Бакърджиева са подпомогнати социално слаби семейства, хора без дом, деца от улицата, възрастни хора с умствена изостаналост, жени с психични проблеми, хора със специфични потребности, деца с увреждания.

4. Номинация на РРС Варна – Румен Генов Христов, журналист.

  • Репортер, автор и водещ на спортни предавания. През по-голямата част от тези години той е единственият спортен репортер и коментатор на медията. Повече от 20 години е основно действащо лице  в  организацията и провеждането на най-масовата спортна проява в Източна България – Щафетната обиколка на Радио Варна по повод националния празник 3 март. По негово предложение и с огромни лични усилия той успя да възстанови състезанието в първоначалния му вид с три вида спорт – плуване, колоездене и лека атлетика.

5. Номинация на РРС Видин – Цветомир Цветанов, старши редактор.

  • Цветомир Цветанов е старши редактор и е един от емблематичните гласове на медията. Автор и водещ е на предаването „Клуб Спорт“. Въпреки, че има  афинитет към спортната тематика и новините, работата му не се ограничава само там. При избора на разработваните от него теми той методично проследява фактите и събитията, които вълнуват хората от Северозападна България и желанието им за равнопоставеност с останалата част на страната и възможност за развитие и по-добър живот.

6. Номинация на РРС Пловдив – Галя Митева, журналист.

  • Галя Митева е пред микрофона на Радио Пловдив повече от 30 години, като репортер и водещ. Свързва професионалния си път и избор с наблюдение, коментар и анализ на културния живот и ярките постижения на хората, които създават днешното българско изкуство. Говорейки с творците тя успява не само да  предаде посланието им, да разкрие личността и търсенията им, но да запознае и предизвика слушателите да се докоснат до техните произведения и свят. С разговорите си тя популяризира по най-добрия начин значимите имена на българката култура, като отстоява своите идеи и позиции за процесите в администрирането и управлението в тази така деликатна сфера.

7. Номинация на Радио България – Гергана Манчева, репортер.

  • Гергана Манчева работи като репортер и редактор в БНР - Радио България от 2003 г. Репортажите и интервютата й се отличават с прецизен изказ и балансирано поднесена информация. Стреми се да представи различни гледни точки по теми, важни и актуални за обществото ни. Репортерският диктофон е с нея при всяко пътуване. Като най-колоритни свои репортажи определя именно тези от срещите ѝ в читалищата на малките населени места и по време на традиционните събори на местните общности.

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Ирина Недева, журналист от програма „Хоризонт“ за реализирането на поредицата „СТО-ЛИЦА КУЛТУРА-ПЛОВДИВ 2019“, както и на специалното издание на „Хоризонт до обед“ (11.11.2019 г.) с участието на Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на ФРГ, посветено на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

  • Ирина Недева е старши редактор и един от ярките и разпознаваеми гласове на програма „Хоризонт“. Проектът „Сто–лица култура“ е създаден през 2019 г., специално за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата и е съвместен продукт на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив. В рамките на проекта водещата Ирина Недева  реализира  10 изнесени издания на “Хоризонт до обед” в „сдвоен ефир“ едновременно на националните честоти на програма „Хоризонт“ и на регионалните честоти на Радио Пловдив. В специалното издание на „Хоризонт до обед“ от 11 ноември 2019 г. тя направи музикален прочит на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, заедно с посланика на Федерална Република Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн , който за час се завърна  към опита си на радиоводещ с песните на свободата и вятъра на промяната в музиката на 1989 г.

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – предаването „Познати и непознати“.

  • Предаването „Познати и непознати“ е в ефир от 2006 г . Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, различните малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с различен етнически произход, хората с увреждания, в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хората с нестандартни способности, възрастните, както и децата. В чест на 24-ти май в рамките на предаването се организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.  От няколко години в рамките на предаването се организират и художествени изложби на деца с увреждания пред Първо студио на БНР.

3.  Номинация на програма „Радио София“ – рубриката „Родина зад граница“.

  • Рубриката „Родина зад граница“ е отворен ефир за политиките и историите на бежанци със статут и закрила в нашата страна. С поредица от материали в различни жанрове, екипът устойчиво надгражда една от най-неглижираните теми в публичното пространство, тази за бежанците и тяхното  приобщаване. Чрез представяне начина на живот на мигрантите в столицата, на техния бит и културни ценности, репортерите на Радио София показват социалната среда в местните общности, които са част от многообразието на града. Най- голямото признание за професионалния успех на рубриката "Родина зад граница" е достъпът до годишния доклад на ООН за бежанците.

4. Номинация на РРС Благоевград – предаването за изкуство и култура „Арт сезони“.

  • „Арт  сезони” е предаване за изкуство и култура с 10-годишно присъствие в ефира на Радио Благоевград. Целта му е да осветява по интригуващ и привлекателен начин най-значимите събития от културния афиш в страната и в региона, да насочва вниманието към духовните потребности на съвременния човек. Предаването не просто предлага среща с интересни творци от различни генерации, но преди всичко се стреми да разказва истории и да направи слушателя активен участник в разговорите за развитието на българската култура. В последните години участва активно в дебата за развитието на Благоевград като фестивален град на Балканите.

5. Номинация на РРС Бургас  - проектът „Приказни истории с БНР Бургас“.

  • „Приказни истории с БНР Бургас“ е кампания, насочена към деца и възрастни, с цел отключване интерес към четене и книги. Тя акцентира върху „старомодното“ човешко общуване, в отговор на днешния дигитално-информационен свят, в който междуличностната комуникация е все по-анонимна и безлична. В основата на кампанията е конкурсът за млади писатели „Създай книга с БНР Бургас“. Деца от 6 до 18 години създават свои истории, илюстрират ги и ги изпращат в радиото. Най-добрите творби се издават в книга, а Радио Бургас я предоставя безвъзмездно на библиотеки, читалища и училища. До този момент са издадени 3 сборника „Приказни истории с БНР Бургас“, последният от които включва 56 избрани детски приказки в стих и проза. Освен в книжен формат, сборникът е записан и в аудио вариант.

6. Номинация на РРС Варна – поредицата събития, предавания, концерти, рубрики, обществени прояви под общото заглавие „85 години Радио Варна“.

  • Проектът „85 години Радио Варна“ надхвърля рамките само на мултимедиен, музикален или радиопроект. Във всеки от месеците на юбилейната за Радио Варна година беше реализирано емблематично събитие – предаване, концерт, изложба, спортна или обществена проява, отворено към най-широката публика и аудитория на медията. Тематично всяко от събитията кореспондираше както с радиоживота и програмата, така и с историята на региона на разпространение на медията.  Календарът на проекта „85 години Радио Варна” включваше дванадесет основни прояви.

7. Номинация на РРС Видин – мултимедийният проект „Изнесени аудио-визуални студиа“ на Радио Видин.

  • Стремежът на екипа на Радио Видин е осигуряване на добър аудио-визуален продукт, за да може радиото да отговори адекватно на изискванията на съвременния свят и да е конкурентноспособно на останалите медии. Изнесените аудио-визуални студиа затвърждават активното присъствие на Радио Видин в Интернет и в социалните мрежи. Така медията отговаря на очакванията на съвременния потребител на информационно съдържание. Статистиката показва, че изнесените аудио-визуални студиа са генерирали над 64 000 гледания.

8. Номинация на РРС Пловдив – „Мечтата и реалността - #ЗАЕДНО“ - поредица предавания на екипа на Радио Пловдив, посветени на откриването и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г.

  • Програмата на Радио Пловдив през 2019 година премина под знака на откриването и събитията, свързани с инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Затова номинацията е за колективна награда за професионализъм и оригинални идеи, реализирани от екипа на Радио Пловдив (журналисти, музикални редактори и тонрежисьори) в поредица предавания, посветени на това престижно за България домакинство. Общото програмно време, посветено на отразяването на „Пловдив – ЕСК 2019“ в периода януари – май 2019 година, надхвърля 6 000 минути или близо 100 часа програмно време.

9. Номинация на РРС Шумен – предаването „Истории за историята“.

  • „Истории за историята“ е едно от най-новите предавания в програмата на Радио Шумен. То представя всичко ценно, свързано с обичаите, старите занаяти, фолклора на различните етноси в региона. В предаването се коментират и спорни тези, с уважение към класическата историография, но и с поглед към новите изследвания и доказателства. В ефира звучат позициите на утвърдени историци, археолози и проучватели. Предаването разказва за родовата памет на капанците, хърцоите и гребенците и запознава слушателите  с ритуалите на религиозните групи в Североизточна България.

10. Номинация на Радио България – проект „Разкази от кръстопътя“ - редакция „Чужди езици“, екип „Турски език“.

  • “Разкази от кръстопътя” е проект на турска редакция на Радио България, който представя селекция от произведения на съвременни български автори на турски език във формат аудио книга. Оригиналната идея на екипа допринася за популяризиране на съвременната българска литература зад граница и утвърждава ролята на радиото като платформа за споделяне и представяне на най-добрите достижения на българската култура. В сборника са включени авторите Алек Попов, Александър Секулов, Александър Шпатов, Ангел Игов, Весела Ляхова, Владимир Зарев, Георги Господинов, Деян Енев, Захари Карабашлиев и др. За повечето от тях това е първа среща с турските читатели.

Регламента за присъждане на голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР вижте ТУК 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!