Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР се присъедини към Брюкселската декларация в защита на безопасността на журналистите и свободата на словото

Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио се присъедини към Брюкселската декларация в защита на безопасността на журналистите и свободата на словото. Декларацията беше приета по време на годишната Конференция на обществените оператори (Public Broadcasters International), която се проведе онлайн на 30 септември. Инициативата е на Канадското обществено радио CBC-Radio Canada и двата белгийски обществени оператора RTBF и VRT.

"Насилието и тормозът в интернет пространството срещу журналисти и медийни служители се засилва в световен мащаб. Тази тревожна тенденция кара много хора да си налагат автоцензура и дори да напускат професията, което ограничава възможностите на новинарските медии да вършат своята работа. Всичко това води до разпад на един от ключовите фундаменти на демократичното общество – свободата на словото. 

Обществените медии трябва да се обединим, за да спрем тази тенденция и да защитим журналистите и медийните служители," се казва в декларацията. 

Медийните организации, подписали декларацията, се обединиха около пет основни принципи, към които да се придържат и да защитават както индивидуално, така и чрез съгласувани действия:

  • Повишаване на безопасността на журналисти, екипи и медийни специалисти.
  • Отстояване на независимостта на обществените медии.
  • Насърчаване на информиран, граждански, демократичен дебат.
  • Поддържане на силна новинарска екосистема чрез разнообразие от източници.
  • Насърчаване на разнообразието, равнопоставеността и приобщаването в нашите организации и в обществата, на които служим.

Декларацията е подписана от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия (ABU), Международната и Европейската федерации на журналистите, както и над 40 медийни организации от цял свят. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!