Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лео Кадели е "Будител на годината 2021"

Създателят на „Приятели, помагайте“ спечели вота на публиката в националната кампания на БНР

13
Лео Кадели - Будител на годината 2021
Снимка: Ани Петрова, БНР

Лео Кадели е победителят в националната кампания "Будител на годината 2021" на БНР. Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември.

За пръв път в осемгодишната история на кампанията победителят не е български гражданин, но за него са дали гласа си почти половината от всички гласували. 

Лео Кадели беше един от десетте финалисти в осмото издание на кампанията, избрани от жури сред всички над 130 номинации.

Финалисти в кампанията

"Аз идвам от една бедна страна. Моите родители ме научиха, че са важни три неща: да не губиш достойнството си, да държиш на думата си, да намериш верни приятели. Благодаря на майка си и баща си за това. Благодаря на всички 80 хиляди приятели и съм щастлив, че отворих сърцата на толкова българи," каза Лео Кадели и допълни: "Нямам българско гражданство, нямам български паспорт, но това не ми пречи да обичам тази прекрасна България! Българинът е страхотен човек! Доброто днес е по-различно. Доброто днес трябва да е отговорно и обмислено. То трябва да интегрира. Един добър човек е добър гражданин."

Наградата "Аз, буки, веди – Знание" на скулптура Александър Пройнов връчи генералният директор на БНР Милен Митев, който каза: "Кампанията "Будител на годината" на БНР въздига достойнството на днешните герои, прави по-видими онези, чиято съпричастност, човечност, отдаденост  с години твори добро и без светлината на прожекторите. Днес, когато повече от всякога имаме нужда от съпричастност, подкрепа, увереност, че утрешния ден ще е по-добър и  от добри новини, тази кампания е шанс да благодарим на тези невероятни личности и техните каузи!"

Милен Митев връчва наградата на Лео Кадели

Лео Кадели е роден в Албания, но от години живее в България и помага безвъзмездно на хора в нужда. 

Лео започва сам, а вече работи с над 80 хиляди доброволци от цяла България в сдружението "Приятели, помагайте!" Финансово или с работна ръка те откликват на зов за помощ, като проверяват всеки сигнал. 

Помощта е най-често материална подкрепа като реновиране на жилища, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилище. Лео вече е помогнал на стотици семейства, възрастни или самотни хора в цяла България.

Специалната награда на Българското национално радио получи учителят Теодосий Теодосиев – Тео. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.

Димитър Димитров връчва специалната награда на БНР на Теодосий Теодосиев - Тео

Специалната награда на bTV Media Group получиха Максим и Стефан Иванови за прекосяването на Атлантика с гребна лодка, посветено на кампанията "Да! За живот!" за стимулиране повече българи да вземат решение да са потенциални донори на органи след смъртта си, за да спасят човешки животи чрез трансплантации. Наградата връчи Антон Хекимян, директор "Новини, актуални предавания и спорт".

Антон Хекимян връчва специалната награда на bTV Media Group на Максим и Стефан Иванови

Специалната награда на bTV Radio получи каузата #ЗаДоброто.Легълца за оздравяване. Наградата връчи Тереза Захариева, водеща на предаването "Важното, казано на глас" по bTV Radio.

Тереза Захариева връчва специалната награда на bTV Radio на #ЗаДоброто. Легълца за оздравяване.


Специалната награда на "Виваком" получи образователната платформа Знам.бе.

 Специалната награда на Виваком за образователната платформа Знам.бе


Цялата церемония "Будител на годината 2021":


Националната кампания "Будител на годината 2021" се осъществява с финансовата подкрепа на "Виваком", Застрахователно дружество "ЕВРОИНС" АД, "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и Национален дарителски фонд „13 века България“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!