Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите и резултатите – на 14 ноември ексклузивно в ефира и платформите на БНР

Снимка: БНР

Каква е избирателната активност, има ли сигнали за нарушения, как протича вотът в чужбина, какви са първите прогнозни резултати – това ще чуят първи слушателите на Българското национално радио на 14 ноември. 

Ексклузивно социолозите от "Галъп  интернешънъл" ще обявят прогнозните резултати от екзитполовете в специалното изборно студио, което ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 часа. Водещ ще е Явор Стаматов.

Как протича машинното гласуване, ще повлияе ли то на избирателната активност и ще ограничи ли купения вот, какъв е машинният вот за незрящите, ще има ли промени в съставите на СИК заради заболели или карантинирани членове, как гласуват болните в COVID-отделенията и карантинираните у дома, има ли съмнения за злоупотреби с подвижните урни – това са въпросите, на които журналистите ще търсят отговори от отварянето на секциите до края на изборния ден.

Приличат ли изборите на заседналия кораб „Вера Су“ или на звездите, видени от Роженската лаборатория ще разкажат кореспондентите на „Хоризонт“. А също и какво са изборите през очите на театрали, поети, писатели.

Специалният пратеник на БНР в Турция Тоня Димитрова ще отразява вота в  Истанбул и околните градове. Чрез кореспондентите си в Европа и САЩ програма „Хоризонт“ ще проследи гласуването на българите в чужбина и ще информира каква е избирателната активност там и има ли опашки пред секциите.

Обществената медия ще информира за постъпили сигнали в централната и районните избирателни комисии и ще разследва информация на слушателите за изборни нарушения. Сигнали могат да се подават в сайта на БНР за изборите „Аз избирам с БНР“ в секцията „Сигнали за изборни нарушения.“

Изборното студио с водещ Явор Стаматов ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 ч. В него слушателите ще научат първите резултати и ще чуят коментарите на социолози, политолози, експерти, представители на ЦИК и на политическите сили.

„Радио София“ ще обърне поглед към младите – избиратели, експерти и анализатори. Изборното студио с водещ Лъчезар Христов от 19 до 22 часа ще представи анкети и обзор на годината на многото избори. Социолози ще представят първите прогнозни резултати, а коментарът ще е от младият политолог Тончо Краевски и неговите бъдещи колеги от Студентския клуб на политолога в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Радио България подготвя два актуални блока с новини на турски език, които ще се излъчат от 13.00 до 14.00 ч и 20.00 до 21.00 часа в ефира на Радио Кърджали на 90.00 МНz и на честота 90.1 MHz за региона на Шумен и Лудогорието, както и на http://player.bnr.bg/. Блоковете ще включват и информация от специалния пратеник на БНР в Турция и анкети с избирателите там, както и интервюта с анализатори. 

Радио България ще предлага новини на десет езика за хода на изборния процес през целия ден и за резултатите от вотав нощта след него. Страницата на български език ще следи хода на изборния процес в чужбина от Австралия и Нова Зеландия през Южна Африка и Европа до САЩ и Канада.  

Информация, сигнали, снимки и видеа за вота в чужбина нашите сънародници могат да изпращат на radiobulgaria@bnr.bgна страниците във Фейсбук.

Специално издание на „Нощен Хоризонт“ с гост Андрей Захариев ще направи препратки към исторически изборни дати  с автентични записи от Златния фонд на БНР. В следизборния понеделник „Преди всички“ ще даде думата на коментатори, експерти и политици, а първите резултати от Централната и районните избирателни комисии за преброяването на вота ще прозвучат също в ефира на „Хоризонт“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!