Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златно перо" от СБЖ за журналисти от Националното радио

Отличени са Станислава Пирчева и Здравка Маслянкова

| обновено на 17.12.21 в 15:16

Двама дългогодишни журналисти от БНР бяха отличени от Съюза на Българските журналисти.

Станислава Пирчева заслужи приза "Златно перо" в категория "Радиожурналистика", а Здравка Маслянкова в категорията - „Кореспондент на централна медия в страната“.

По традиция годишните награди се присъждат за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти - членове на СБЖ.

Здравка Маслянкова

Кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова получи наградата в категорияза поредицата от разследвания, излъчени в ефира на програма „Хоризонт“. Те доказаха груби нарушения при доставката на дезинфектанти и лични предпазни средства за парламентарните избори на 4 април 2021 година и липсата на контрол от страна на държавата за съдържанието на дезинфектантите, както и за хаоса при доставките на дезинфектанти и лични предпазни средства за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

Химични изследвания в независима държавна лаборатория доказаха, че в дезинфектанта за ръце, доставен по договор от Министерството на здравеопазването за парламентарните избори на 4 април, съдържанието не отговаря на изписаното на етикета, което поставя под сериозен здравен риск гражданите и е грубо нарушение на българското законодателство.

В резултат на разследването Европейската прокуратура проверява доставките, извършени от Министерството на здравеопазването, на дезинфектанти и лични предпазни средства за изборите на 4 април 2021 година.


Станислава Пирчева е дългогодишен репортер към Програма „Хоризонт“ на БНР, а сега водещ на предаването „Нощен Хоризонт“.

Станислава Пирчева

"С огромно вълнение приемам наградата. За мен тя е голяма отговорност, особено ценна сред получените ми досега награди, защото е признание от журналистическата гилдия в България", каза тя при награждаването.

Радио Варна също получи награда

Екипът на Радио Варна с награда на СБЖ за предаването "На село"

Отличени бяха и журналисти от националните телевизии, млади колеги, специални отличия за работещи в полза на хората с увреждания, награди за цялостна дейност получиха Иванка Гръбчева, Лиляна Райчева, Иван Вълов и други.

Наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика получи Димитър Шумналиев.

Интервюто на Даниела Големинова със Здравка Маслянкова и Станислава Пирчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!