Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 януари в зала "България"

Людмил Ангелов и радиосимфониците представят "Руската зима"

| обновено на 19.01.22 в 10:58

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще представят и "Патетична” симфония на Чайковски.

маестро Марк Кадин

Програмата  "Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален  "руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Людмил Ангелов, пиано

Четвъртият и последен клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, "мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Пьотр Илич Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира. 

Билетите за концерта "Руската зима“ на Симфоничния оркестър на БНР са в продажба онлайн в системата на EVENTIM.BG, на касите на зала "България" и в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" № 4). За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!