Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният концерт на Детския хор на БНР – песенен празник и триумфално завръщане в зала „България“

Детски хор на БНР

Детският хор на БНР се завърна триумфално на сцената в зала „България“. След двегодишната пандемична пауза Пролетният концерт на Детският радиохор се превърна в празник на песента и тържество на таланта. 

Нови пиеси и солисти, обичани и очаквани от публиката произведения звучаха на концерта на 18 март, с който беше отбелязан 62-я рожден ден на Детския хор. Дирижираха Венеция Караманова и Михаела Котева, на рояла акомпанираха Сиана Атанасова и Теодора Занева.

Концертът започна с най-обичаната пролетна песен на акад. Христо Недялков „Майски балони“. Звучаха пролетни песни от Георги Димитров, песни от Жул Леви, Петър Ступел, Николай Кауфман, Александър Танев, Анри Бети и Ричард Роджърс. Изпълнени бяха хорове от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини и от „Мария Стюарт“ на Доницети, както и пиесата „Cantus Iteratus“ от Карл Дженкинс и „Целувката“ от Луиджи Ардити.

Детски хор на БНР

Специални гости на концерта бяха перкусионно трио от НМУ "Любомир Пипков" с  художествен ръководител Диляна Шопова и дуото Антония Мирчева (флейта) и Николай Стоев (пиано). Сиана Атанасова и Теодора Занева изпълниха на рояла „Сонатина за четири ръце“ от Пуленк. Гост-солист беше певицата от Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" Валентина Милушева.

Детски хор на БНР

Детският радиохор почете и 90-годишнината от рождението на големия японския композитор и приятел на Хора Акира Юяма с изпълнение на две произведения от неговия цикъл  „Песни от Шикоку“.

Премиерно пред публиката в зала „България“ Детския хор на БНР изпълни красивата миниатюра „Канцонета“ от Александър Танев и „Laudi Alla Vergine Maria“от Джузепе Верди.

Пролетният концерт завърши с възторжени аплодисменти и три биса: „Хубава си, Татковино“, „Многая лета“ и хоровия химн „Родна песен нас навек ни свързва“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!