Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Част от обществената мисия на БНР е да отстоява демократичните принципи и ценности

На 26 и 27 май в София се проведе международния семинар "Правна компетентност за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма", който бе в рамките на европейския проект "LIGHT" и е финансиран по програма Правосъдие на ЕС.

Събитието, организирано от Асоциацията за жените адвокати, беше под патронажа на председателя на парламента Никола Минчев.

"Участието на Асоциацията за жените адвокати като партньор в международния проект "Правна компетентност за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма" е от особена важност за всички институции и организации в България, ангажирани в противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма", подчерта на форума Никола Минчев.

Председателят на парламента посочи още, че професионалният диалог дава възможност за обмяна на опит и добри международни практики, позволява да се проследи динамиката на рисковете и показва необходимостта от въвеждането на глобални стандарти за всички, ангажирани с правната сигурност в борбата срещу злоупотребата с финансовите системи на национално и европейско ниво.

От името на Асоциацията за жените адвокати международния обучителен семинар бе открит от председателят на организацията Елка Пороминска.

Участниците бяха поздравени от началника на кабинета на министъра на правосъдието Лилия Симеонова, от председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, от председателя на Нотариалната камара Димитър Танев и от генералния директор на БНР Милен Митев.

"Битките срещу несправедливостта, престъпността, дори срещу нагласите, че тук и така може, че тук всичко е позволено, че няма смисъл, са трудни, понякога неблагодарни. Често непонятни за обществото. Те изискват съмишленици.

Такъв съмишленик са и медиите, особено обществените като Българското национално радио. Ангажиран, убеден и силен не само заради безусловната ни вяра в свободата на словото, но и заради споделените ценности, мисията ни да отстояваме демократичните принципи и да разширяваме възможностите на гражданите за информирани избори. Заради ангажираността ни към отстояването на върховенството на закона и обективния журналистически поглед към него. Заради доверието на слушателите ни", акцентира в речта си Милен Митев.

Той подчерта убедеността си, че българската държава се отнася сериозно и към правата, и към правото. Темата на семинара и мястото, на което се провежда ясно доказват това, каза още Милен Митев.

Целта на проекта е да се даде по-задълбочен поглед върху правото на ЕС за борба с изпирането на пари и спиране на финансирането на тероризма, както и да повиши правната компетентност в тази сфера.

В международния обучителен семинар участваха адвокати и нотариуси от Белгия, България, Италия и Испания.

София е третата столица - домакин на европейския проект, след Рим и Брюксел.

Встъпителен доклад на тема "Борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в правовия ред на ЕС" беше представен от съдията от Съда на ЕС Марияна Кънчева.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!