Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Надежда Влаева е "Музикант на годината 2021"

Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР

Надежда Влаева - Музикант на годината 2021
Снимка: Ани Петрова, БНР

Пианистката Надежда Влаева е "Музикант на годината 2021" в допитването на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Церемонията по връчването на наградите се състоя в Първо студио на БНР. Над 3000 човека са дали своя вот в 31-ото издание на анкетата и с гласа си са определили победителя.

Надежда Влаева работи в чужбина и представя там български произведения. През миналата година тя записа в Лондон и компактдиск с миниатюри от Панчо Владигеров.


Надежда Влаева получи Голямата награда – статуетка на скулптура Христо Илиев, от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, който каза: "През изминалата година имаше паузи, неяснота колко дълъг ще е антрактът, неизвестност кога ще се върнем в залата за следващата част. Но в нея концертният живот възкръсна! И имахме шанса да слушаме български музиканти, които отдавна концертират основно по света. Вярваме в това възкресение и сме благодарни за този шанс!"

Надежда Влаева и Димитър Димитров

"Щастлива съм от това признание в моята страна. Благодарна съм, че допринесох музиката на Панчо Владигеров да се слуша повече в чужбина. Вярвам, че една от мисиите на артиста е да носи светлина и любов в сърцата на своята публика. Нека продължим този път заедно," каза Надежда Влаева при получаване на наградата.

На церемонията бяха обявени и призьорите в другите категории:


14-годишният перкусионист Александър Вичев, възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив, беше избран за "Млад музикант на годината".

Александър Вичев


Вокалният ансамбъл "Фортисимо" от Бургас с ръководител Милена Добрева спечели приза "Ансамбъл на годината" за втори път, с което създаде прецедент в историята на допитването.

Фортисимо, ръководител Милена Добрева


Наградата "Активна творческа дейност" получи диригентът Кирил Търпов, художествен ръководител и главен диригент на Хоровата школа в Свиленград.

Кирил Търпов


Музикален проект на 2021 г. стана Детският хор на България – мащабното събитие, организирано от Българския хоров съюз, което събра на една сцена 10 хорови формации от цялата страна. Наградата получи маестро Славил Димитров.

Славил Димитров


В категория "Юбилей" беше отличен големият български пианист Людмил Ангелов за неговата 60-годишнина.

Людмил Ангелов


За шести пореден път екипът на предаването връчи наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, този път на Стоян Караиванов, изпълнител на бандонеон.

Стоян Караиванов

В концерта се включиха и носители на награди от предишни издания на допитването: баритонът Кирил Манолов и китаристът Георги Димитров.

Записът на галаконцерта "Музикант на годината" ще бъде излъчен на 7 юни, вторник, след новините в 21:00 ч. по "Хоризонт" във времето на предаването "Алегро виваче". Ден по-късно ще видеозаписът на церемонията ще бъде достъпен в платформата "Бинар" на БНР.   

Музикант на годината 2021


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!