Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР кани украинските деца на концерт на Симфоничния си оркестър на 10 юни

Симфоничен оркестър на БНР
Снимка: БНР

Българското национално радио отново кани украинските деца на концерт на Симфоничния си оркестър. На 10 юни, петък, от 19.00 ч. входът в зала "България" ще е свободен за тях и техните придружители.

Заключителният концерт на Радиосимфониците за сезон 2021/2022 се нарича "Стара Европа" и е под палката на главния диригент Марк Кадин. Солист е Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония. С Радиооркестъра тя ще изпълни Втори концерт за цигулка на Бела Барток, едно от големите произведения за цигулка на XX в. Творбата е своеобразно музикално сбогуване на Барток с родината Унгария преди емиграцията на композитора в САЩ. 

Албена Данаилова

Във втората част на концерта за пръв път в София Радиооркестърът ще изпълни "Blumine" от Густав Малер и "Увертюра, скерцо и финал" от Роберт Шуман.

Загадъчно име "Blumine" идва от старонемската дума "цвете". Самият Малер наричал малкото бижу "Blumine" свой "любовен епизод" – чудесна музика на младото сърце, трогателен спомен за любов, пълна с несбъднати надежди. Партитурата на "Blumine" преживяла бомбардировките през Втората световна война, след което стигнала до Америка, където се състояло второто ѝ раждане.

"Увертюра, скерцо и финал" също е музика за любовта. Шуман я пише в най-щастливата си година – първата от брака му с Клара. Затова и музиката искри от оптимизъм и е пълна с надежди. С нея ще завърши и концерът и сезонът на Радиосимфониците.  

Концертът на Радиооркестъра на 10 юни е петият подред, за който БНР отваря врати за украинските деца. Както и за предходните, не е необходимо предварително заявяване на места. Преди концерта пред входа на зала „България“ служители на БНР ще предоставят на украинските деца и придружителите им 100 безплатни билета.

  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!