Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 30-и пореден път празник. В Деня на София БНР връчи специална награда

Столичната община отбелязва за 30-и път Деня на София. При откриването на днешната тържествена сесия на Столичния общински съвет, кметът Йорданка Фандъкова подчерта:

"София заслужава, заслужава отговорност и решителност. За съжаление меките килими в парламента и партийните централи бързо карат някои политици да забравят ходенето по улиците в живия живот. Градският транспорт на милион и половина души заслужава подкрепа, отоплението на един милион българи заслужава подкрепа".

Тя и председателят на СОС Георги Георгиев връчиха отличията "Почетен гражданин на София" на осем видни личности, сред които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов.

С "Почетен знак на Столичната община" бяха удостоени Марияна Арсенова, директор на Държавния музикален и билетен център, и посмъртно, дългогодишният директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Анжел Вагенщайн пък е носителят на Специалната награда на Столичната община за цялостен принос в областта на културата. От името на Анжел Вагенщайн, който след месец ще навърши 100 години, наградата получи неговата внучка Жаклин Вагенщайн. В специално записано слово той каза, че се гордее да е гражданин на този град и разказа спомените си за израстването му от времето, когато София е била малко градче, до сега, когато по думите му, столицата е един от великолепните градове на Европа, с който можем да се гордеем. Награди получиха и творци, развиващи се в 12 различни направления на културата.

На церемонията Албена Миланова, която е член на Управителния съвет на БНР, връчи наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата в областта: "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". Тя отиде в ръцете на Фондация "Човек с шапка": Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева – за програма им за развитие на танцовото кино "Фокус Кино Танц".

"Бих искала първо да поздравя всички Вас с днешния празник на вярата, надеждата и любовта и празник на София - столицата, която точно чрез изкуството и своите творци става по-ярка, по-цветна, по-вдъхновяваща. На днешния 17 септември своя 15-и рожден ден отбелязва и Радио София – гласът на столицата в семейството на БНР. Прекрасно е, че Столичната община и Радиото са партньори през всичките тези години и благодаря за възможността да връча точно тази награда за "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". На практика тя отличава от една страна проекти, съчетаващи силата на много изкуства в себе си и от друга страна – проекти, свързани с развитието на публиките – нещо много важно в съвременния динамично развиващ се свят, в който изкуството и културата продължават да бъдат онази сила, която ни държи истински чувствителни към реалността, но и ни дава възможност да бъдем дръзки, решителни, смели", подчерта Миланова.

А в Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат безплатно в общинските културни институти. По повод празника днес ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова", Регионален исторически музей – София и сградата на пл. "Бански" № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическото ниво на храм "Света София", Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът "Врана" и Зоологическата градина в София.

Снимки: Евгени Димитров, Булфото


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!