Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишната Диана Чаушева е големият победител в конкурса „Концертино Прага“

Младата българска цигуларка спечели четири награди и признанието на журито и публиката, БНР е продуцент на конкурсните й записи

Диана Чаушева
Снимка: Khalil Baalbaki

14-годишната Диана Чаушева е големият победител в Международния конкурс за млади музиканти „Концертино Прага“ 2022. Конкурсът е за музиканти до 18 години и се организира всяка година от Чешкото радио в партньорство с Еврорадио. БНР е продуцент на записите, с които българските изпълнители участват в първия тур на конкурса.

В 56-то издание на „Концертино Прага“ младата българска цигуларка Диана Чаушева получи Първа награда, наградата на Европейската асоциация на  музикалните състезания за младежи (EMCY)наградата на Чешкото радио и наградата на публиката. Тези призове включват стипендия за по-нататъшно обучение и професионално развитие за Диана Чаушева и възможност за реализация на аудиозаписи за Чешкото радио.

Диана Чаушева


До финалния тур на конкурса достигна и 16-годишният пианист Виктор Вичев, който получи Почетен диплом първа степен. Двамата музиканти са сред най-изтъкнатите млади български дарования в областта на класическата музика и имат многобройни концерти и отличия у нас и в чужбина. Техните изяви в Чехия продължават с концерти в различни градове в рамките на Южнобохемския фестивал. 

Виктор Вичев



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!