Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващо откриване на сезона на Детския хор на БНР

Концертът в рамките на Дните на японската култура събра овациите на публиката

Детски хор на БНР
Снимка: Антон Чалъков

Детският хор на БНР откри сезон 2021/2022 с вдъхновяващ концерт в рамките на 33-те Дни на японската култура. На сцената на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ звучаха произведения от японски композитори и шедьоври от българската и световната музикална класика. Диригент беше маестра Венеция Караманова, на пианото – Теодора Занева. Гост-солисти бяха дългогодишните възпитанички на Детския радиохор Мария Славова и Екатерина Кирчева.

Детски хор на БНР

Събитието традиционно беше организирано от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България под егидата на Посолството на Япония в Република България в парньорство с Българското национално радио. Специални гости на концерта бяха Н. Пр. посланик Хироши Нарахира, дългогодишният посланик на България в Токио Румен Сербезов, членът на УС на БНР Димитър Димитров, президентът на ИК на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Стефан Стефанов и председателят на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България Биляна Станойлович.

Н.Пр. Хироши Нарахира

В своето приветствие Н. Пр. посланик Хироши Нарахира подчерта приноса на Детския хор на БНР за добрите културни връзки между България и Япония и пожела здраве и бъдещи успехи на хористите.

Детски хор на БНР

Програмата на концерта включваше произведения, които свързваха двете музикални култури: звукови ленти, изплетени от обичани и прекрасни български и японски песни. Детският радиохор изпълни обичаната „Приспивна песен на коприновото дърво“ по стихове на императрицата-майка Мичико, „Живей с вулкана Асо“ по стихове на президента на Токайския университет проф. Мацумае,  традиционната песен от о-в Хокайдо „Соран Буши“ и „Бамбуковите кастанети“ в обработката на Кобаяши. За пръв път пред българската публика Хорът изпълни специално подготвената за концерта „Дзуи, дзуи, дзу коробаши“. Звучаха и пиеси от цикъла „Песни от Шикоку“ на Юяма.

Екатерина Кирчева

"Родината е в моето сърце" на Милко Коларов по текст на Лили Ябанджиева и „Развивай, Добро, повивай“ в обработката на Стефка Кушлева отдадоха почит на българската музика. Доскорошната солистка Екатерина Кирчева изпълни „Песен на Солвейг“ из „Пер Гинт“ на Григ и ария на Памина из „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Дългогодишната солистката на Хора Мария Славова изпълни ария на Маргарита из „Фаус“ на Гуно. Тя солира и в „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев, изпълнена на японски език в авторския превод на проф. Мацумае – една от българските песни, намерила място в учебниците по пеене в японските училища.

Мария Славова

Концертът завърши с "Притури се планината" във великолепната обработка на Юлиан Слабаков. Една от най-обичаните български песни, в която солира Борис Стойнов, изправи зрителите на крака в нестихващи аплодисменти. 

Борис Стойнов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!