Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Майка“ на Зорница София спечели „Златна роза“ на 40-ия фестивал на българския игрален филм

БНР връчи наградата за сценарий на Валери Йорданов

Валери Йорданов и Наталия Чешмеджиева
Снимка: Eмилиян Ялъмов


Филмът на Зорница София "Майка" спечели голямата награда "Златна роза" на 40-ото издание на фестивала на българския игрален филм във Варна. Продукцията, беше оценена най-високо от журито с председател доц. д-р Александър Донев и членове косовската режисьорка Блерта Башоли ("Кошер"), българската й колежка Майя Виткова, театроведът и режисьор Илко Ганев и хърватската киноисторичка Ана Гъргич.

Призът за сценарий на Валери Йорданов  за филма му "Шекспир като улично куче“, който буквално обра наградите на фестивала (за режисура, за мъжка роля на Владислав Стоименов и Васил Илиев, най-добър филм според младежкото жури и наградата на Варна) връчи лично от името на БНР директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева.

Удоволствие и чест е да връча наградата за сценарий, защото,както знаете, и ние в радиото умеем да боравим с думите, каза тя.

Още две награди отидоха при филма "Майка“ на Зорница София  - за женска роля на Дария Симеонова и операторското майсторство на Крум Родригес.

Наградата за дебют беше присъдена на филма "Изкуството да падаш“ на режисьора Орлин Милчев. Фаворитът на публиката е

Специалната награда на журито беше за филма "Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, а Светлана Янчева получи диплом за ролята си в него.

 Диплом получиха и децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения, участвали във филма "Майка“.

Журито за късометражни филми в състав - председател Ингеборг Братоева – Даракчиева, филмов критик и киноисторик и членове: Мартин Негрев, режисьор и Силвия Недкова, журналист, след като изгледа цялата състезателна програма и проведе необходимите дебати, присъди следните официални награди:

Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм получи филмът "Празник" на режисьора Антония Милчева.  и целия творчески екип

Диплом за режисура получиха Георги Маринов и Александър Милушев за филма "1999", а за операторска работа - Йоанна Хаджииванчена за филма "Откъснати".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!