Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Автор:

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа. 

Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на музиката на Астор Пиацола. Творбата е създадена по поръчка на Оркестър „Тонхале“, но в концерта на Радиосимфониците ще я изпълни като солист виртуозният български бандонеонист Стоян Караиванов . Той ще изсвири и един от красивите шедьоври на Пиацола „Adios Nonino”.

Част от програмата е и „Поема-ноктюрно“ на малко познатия български композитор, Хераклит Несторов. Във втората част на концерта на Радиосимфониците ще прозвучат Сюити №1 и №2 от музиката към драмата „Арлезианка“ на Жорж Бизе, които влизат в златния фонд на световната симфонична литература. Музиката към пиесата  „Арлезианка“  е едно от най-важните произведения в творчеството на Бизе и в много отношения предшества най-известната му опера „Кармен“.

С виртуозния си размах този път зад диригентския пулт пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане маестро Пламен Джуров. Солист ще бъде Стоян Караиванов - първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система.

Билети в Рекламно-информационния център на Радиото, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, с който има стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка и Азия. Като композитор и диригент е носител на много престижни награди, а негови авторски произведения са изпълнявани и записвани в цял свят: Соната за пиано (1975); „Елегия“ за оркестър (1980); „Токата“ за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири Балади, концерт за саксофон (2013) и други.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Младият изпълнител е първият бандонеонист от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър.

Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Носител е на престижната награда "Олга Камбурова" в рамките на церемонията “Музикант на годината - 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” на Българското национално радио.

През същата година завършва майсторски клас при световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж.

Работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини. 

Следва магистратура по дирижиране при Найден Тодоров в Нов български университет. Посещава два майсторски класа по дирижиране при маестро Георги Димитров, в рамките на които дирижира Симфониета - София. Дирижира Симфониета - Видин в рамките на цикъла “Подиум на младия диригент”.

Специализирал е бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани Пиерлуиджи да Палестрина" - Каляри, Италия, както и жанрова музика в

Международен и национален център за акордеон и музика "Жак Морне" при проф. Жак Морне във Франция. Участвал е в майсторски класове при едни от най- видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич.

Като солист е работил с диригентите Константин Илиевски, Григор Паликаров, Димитър Косев, Христо Павлов, Левон Манукян, Калина Василева, Цанислав Петков, Иван Стоянов, Рамиро Ариста. Концертирал е със световнопризнати музиканти като Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Маргарита Калчева, Йован Богославлевич и с оркестрите на  Плевенската Филхармония, Разградска филхармония, Симфониета - Враца, Симфониета - Шумен, Симфониета - Видин, Камерен ансамбъл "Дианополис", Симфоничен оркестър – Сливен, AGBU Sofia Chamber Orchestra, Камерен оркестър "Синфониета дел Арте", Австрия, Камерен оркестър - Хасково и др.

През есента на 2022 г. основава първия български танго оркестър с участието на млади музикант и става негов артистичен директор. 


БНР подкасти: