Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с награда "Рицар на книгата"

В деня на народните будители Асоциация „Българска книга“ връчи престижните награди „Рицар на книгата“ на изявени личности и институции, чийто принос към четенето и книгата е превърнат в мисия.

Това е първото издание след 2017 г. на наградата „Рицар на книгата“. Тази награда е посветена на съвременните будители, на всички онези, с които заедно се борим за #КаузаГРАМОТНОСТ – каузата, без която всички ние като народ не можем да пребъдем и която не може без книгите. Защото няма грамотност без книги. И всеки един ден, всеки един от вас, с всичко, което правите, допринася все повече за това българите да бъдем грамотни, образовани и да запазим своя дух. Ако нямаме духа на книгите, ние сме мъртви отвътре“, каза Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“.

„На следващия носител на приза „Рицар на книгата“ ще кажа, че това е една много тежка награда – не само физически. Тя е страшно задължаваща. Да си общественик и да си „Рицар на книгата“ означава, че трябва всеки ден да доказваш, че си достоен за тази награда. Затова пожелавам сила на следващия носител на този приз“, каза Мирослав Боршош, зам.-кмет по култура и образование в Столична община и „Рицар на книгата“. Той връчи наградата в категория „Общественик“ на поетесата Мария Донева.


Призът в категория „Журналист/медия“ получи БНР за изключителен принос в популяризиране на #КаузаГРАМОТНОСТ.

От името на БНР наградата получи Оля Стоянова, главен редактор на програма „Христо Ботев“. Тя самата е била носител на отличието „Рицар на книгата“ в предишни години. „Сега се радвам, дори повече, да получа тази награда, защото тя е оценка за работата на колегите ми от всички програми на БНР. А те говорят за книги и литература не само един ден в седмицата, а наистина всеки ден, и виждат в това не просто работа, а кауза и смисъл“, каза тя.

Оля Стоянова разказа, че си спомня времето, когато у нас излизаха проучвания за нагласите към четенето, които не звучаха никак оптимистично. „Само преди петнайсет години резултатите от тези изследвания показваха, че средно българите четат по половин книга на година. Затова оценявам още повече усилията на всички онези колеги, които работят този кръг да се разширява все повече и повече.“


Тази година за първи път бе връчена и награда в категория „Учител/училище“. СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“ – Русе получи наградата си от председателя на Фондация „Детски книги“ и „Рицар на книгата“ Вал Стоева. В другата новата категория „Библиотека/библиотекар“ наградата получи Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас.

За „Социална медия“ наградата отиде при инфлуенсъра Пирина Воденичарова – Еmpirina.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!